Морозиво і льодові ложі рятують тварин Черкаського зоопарку від спеки

Тварин Черкаського зоопарку персонал рятує від спеки, облаштовуючи їм льодові ложі і готуючи їм морозиво. Та найголовніший захист для них від палючого сонця – це затінок і вільний доступ до води.

Про це журналістам «City News» повідомив директор Черкаського міського зоопарку Євгеній Ван.

Дикі звірі, як і люди не люблять спеку і рятуються від неї як тільки можуть. І особливо це актуально для тих тварин, яких утримують у зоопарках, і у тому числі у Черкаському міському зоопарку.

– Спеціалізація Черкаського міського зоопарку – «тварини України». У нас немає тварин, що дуже погано переносять спеку і для яких потрібно створювати спеціальні умови – охолоджувальні камери тощо. Однак захищати наших тварин від підвищених температур теж потрібно. Задля цього ми кожній тварині забезпечуємо вільний доступ до води. У вольєрах для ведмедів і видр є штучні водойми. У спеку ведмеді з задоволенням купаються і таким чином охолоджуються. Важливо також облаштовувати затінок. Ви мабуть помітили, що ми намагаємось зберегти всі дерева, які є на території зоопарку. Навіть при проектуванні нових споруд на території парку робимо так, щоб дерева залишались живими і давали затінок, – пояснив Євгеній Ван.

– Чув, що тваринам зоопарку дають морозиво. У Вас є свій міні цех з виробництва холодних десертів?

– Звісно, ні. Просто використовуємо можливості нашої морозильної камери. У дні, коли дуже спекотно, намагаємося створювати комфортніші умови для тварин. Наприклад, хоч морозильна камера у нас і невелика, але у ній робимо лід, шматки якого розкладаємо у павільйоні ведмедів. Вони охоче охолоджуються на таких льодових ложах.

– А морозиво – Ваш винахід?

– Робимо і морозиво. Але це не наш винахід. Його давно готують у багатьох зоопарках світу. Для м’ясоїдних тварин ми заморожуємо кістку з м’ясом у воді так, що виходить щось на зразок морозива «ескімо», і хижаки з задоволенням його їдять і охолоджуються. Для інших тварин робимо овочево-фруктове морозиво. Тобто у ванночках заливаємо водою овочі і фрукти та заморожуємо. Але головний спосіб захистити тварин від високих температур це забезпечення вільного доступу до води і наявність затінку. Всі ці умови у нас створені, – заззначив Євгеній Ван.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *