Що і де заборонено курити черкащанам з 11 липня

Набувають чинності норми антитютюнового закону, ухвалені Радою в грудні 2021 року. 

Саме цей закон прирівняв тютюнові вироби електричного нагрівання (ТВЕНи, відомі нам як IQOS і glo), до звичайних сигарет, заборонивши їх курити в громадських місцях.

Українці за зміни до антитютюнового законодавства — за опитуванням, проведеним КМІС у травні 2022 року, 80% респондентів підтримують заборону куріння ТВЕНів у громадських місцях.

Що і де заборонено курити з 11 липня

Перша норма закону починає діяти з 11 липня — з цього дня тютюнові вироби електричного нагрівання тютюну – відомі нам як IQOS і glo – заборонено вживати у визначених місцях на рівні із сигаретами, е-сигаретами й кальянами. Такими приміщеннями є:

  • заклади ресторанного господарства;
  • медзаклади, 
  • спортивні, фізкультурно-оздоровчі споруди, 
  • навчальні заклади й об’єкти культурного призначення;
  • готелі й гуртожитки;
  • приміщення підприємств, установ та організацій;
  • офісні й державні будівлі;
  • зупинки громадського транспорту, вокзали, станції та приміщення аеропортів;
  • дитмайданчики;
  • місця загального користування житлових будинків, ліфти, підземні переходи тощо.

Куріння у заборонених місцях передбачає штраф 51–170 грн. За повторне порушення упродовж року – 170–340 грн. Якщо кафе, ресторан, паб тощо розмістить у себе попільнички чи кальяни, там будуть курити люди, буде штраф.’

Ресторанному бізнесу – 3000 грн за перше порушення, 15 000 грн – за друге порушення упродовж року. Всім іншим – 1000 грн за перше, 10 000 грн – за друге порушення упродовж року. 

Що це означає на практиці

Суб’єкт господарювання, тобто кафе, ресторан, торговий центр тощо, має:

  • проінформувати персонал про нові правила;
  • розмістити графічний знак і текст “Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!” — завантажити макет можна тут;
  • забрати попільнички та контейнери для тютюнових виробів для електричного нагрівання  із закладу/приміщення;
  • переобладнати спеціально відведені місця для куріння, наприклад, на квітник чи спортивну зону (окрім аеропортів);
  • забрати напис, що дозволяє споживати ТВЕНи у приміщенні з вхідних дверей і стін закладу;
  • інформувати відвідувачів про заборону куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і пристроїв для нагрівання тютюну, а в разі порушення й відмови у припиненні – викликати поліцію.

Нова заборона також охоплює кальяни, куріння яких в приміщенні й раніше було поза законом.

Нагадаємо, у 2012 році законом розширили перелік місць, де більше не можна вживати тютюнові вироби. Рівень дотримання цих норм – 80%. Порушення переважно стосуються заборони на куріння електронних сигарет і кальянів у громадських місцях. Тоді як ТВЕНи до певного часу ніяк не були врегульовані антитютюновим законодавством.

Чому це важливо

Електронні пристрої для куріння тютюнові виробники позиціюють як продукти “зниженого ризику”. Але й електронні сигарети, і тютюнові вироби електричного нагрівання (усім відомі IQOS і glo) шкодять здоров’ю курця. Це і розвиток захворювань дихальної системи, серцево-судинних хвороб і раку. Детальніше про шкоду електронних пристроїв для куріння можна почитати тут

Поширення табличок “IQOS Friendly” та толерування куріння е-сигарет і ТВЕНів у громадських місцях призвело також до небезпеки для здоров’я некурців. 

Саме так, некурців. Електронні пристрої для куріння генерують вторинні викиди, тобто те, що курець видихає в довкілля. Токсичні речовини нікуди не зникають — тож разом із вторинним тютюновим димом ви вдихаєте ацетальдегіди й формальдегіди, летючі органічні речовини, нікотин і важкі метали, що шкодять здоровʼю. 

Це називається пасивним курінням. Воно мало чим відрізняється від звичайного і може спричинити астму, бронхіт, пневмонію чи серцево-судинні хвороби. Близько 13 000 українців, які не є курцями, щороку помирають через хвороби, спричинені вторинним тютюновим димом.

Низка організацій з охорони здоров’я, зокрема ВООЗ, закликають не допускати початку куріння е-сигарет і тютюнових виробів електричного нагрівання, і не рекомендують вживати їх у разі відмови від куріння сигарет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *