Переселенці розказали кому у Черкасах вдячні за турботу і… де відчули корупцію

Переселенці, що відвідують Центр допомоги БО «БФ «Хрещатик Сіті» щиро вдячні волонтерам за турботу, допомогу та підтримку. Проте, з їх слів  не всі волонтерські структури працюють шляхетно… Невже у волонтерському середовищі загніздилась корупція?

Минуло два місяці, як БО «БФ «Хрещатик Сіті» у Черкасах відкрив Центр допомоги вагітним та мамам з малюками віком до двох років. Як повідомили у сюжетах новин центральних телеканалів цей Центра на момент відкриття не мав аналогів в Україні. Журналісти оцінили оригінальність ідеї проєкту, назвавши Центр – безкоштовним магазином. Бо все необхідне мами і вагітні жінки отримують тут безкоштовно.   

Про те, наскільки потрібний Центр журналісти «City News» розпитали у його клієнтів.

Анна Сергієнко:

– Ми з міста Апостолово Дніпропетровськох області, що поблизу Кривого Рогу. Разом зі мною і чоловіком приїхала сестра з двома дітками 5 і 7 років. Її чоловік залишився там. Дитинку, який нині 2 місяці, народила вже тут у Черкасах. Залишатись у нас удома було небезпечно, я була на останніх місяцях вагітності, треба було у нормальних умовах народжувати, тому вирішили їхати у спокійніший регіон. Наша родина дуже вдячна  Центру допомоги вагітним і мамам, який створила Благодійна організація «Благодійний фонд «Хрещатик Сіті» за те, що нас постійно підтримує.

Родина з Краматорська

Олена Масник (с.Званівка, Бахмутський район):

– Коли ми виїхали великою компанією на приватних автомобілях ще до початку обстрілів. Вже понад місяць по Бахмуту і по наших селах стріляють загарбники. Поки наші будинки цілі, але як буде далі ніхто не знає. Приїхали на початку червня. Влатовувались на проживання через кумів і знайомих. Зараз нас 11 осіб живе у приватному будинку. Нам дуже подобається у Центрі. Тут ввічливі люди. Дають, що просимо: це засоби гігієни, іграшки, одяг і для дітей і для дорослих, дитяче харчування, продукти. Щиро дякуємо черкаським волонтерам Благодійного фонду «Хрещатик сіті» за те, що вони створили на спідтримують. Ця нам допомога дуже потрібна. А створена ними доброзичлива атмосфера допомагає відволікатись від негараздів.

Катерина Шараєвська:

– Ми прибули сюди з міста Соледар Бахмутського району Донецької області. Мама орендує квартиру окремо, а ми з чоловіком та сім’єю його брата живемо у одній квартирі. Чоловік і його брат працювали вдома на підприємстві «Артемсіль», але, як розумієте, його на сьогодні вже немає. Зараз вони обидва працюють неофіційно. Ми їхали своїм авто, а мама на автобусі, який надали волонтери. Нам пощастило виїхати з міста до початку обстрілів, але мама покидала рідне місто вже під час бомбардувань. Велике дякую цим людям, які організували цей безкоштовний магазин. Бо зараз важкі часи, а дітям необхідний одяг, їжа, памперси… Мені дуже подобаються волонтери Центру, їх доброзичливе і уважне ставлення до нас. Це просто чудово, що цей центр є. Тут раз на тиждень можна отримати дитяче харчування, і раз на місяць дають продуктовий набір. Це зараз нам дуже потрібно. Окрім всього дуже важливо те, що приходячи сюди і дорослі і діти відволікаються від того негативу, який пережили. Дітям тут теж дуже цікаво, бо тут є багато іграшок і вони можуть вибрати якусь із них собі.

Олена Палашинська:

– Ми з Харкова. Нас у Черкаси приїхало четверо: я і діти. Чоловік залишився у Харкові. Меланія найменша, їй недавно виповнився рік. А двоє дітей старші: Тимофію 6 років, Данилу – 14. Виїхали з міста коли почались масовані обстріли. Тоді весь Харків почав виїжджати. Нас до Черкас на нашій машині вивіз чоловік. Один наш знайомий допоміг знайти житло, яке належить його знайомому, котрий зараз на війні. Зараз не працюю, бо у декретній відпустці, а до вагітності працювала дефектологом з особливими дітьми у інтернатах і приватній школі. У Центрі мені дуже подобається. Видно, що працюють професіонали: приємно, комфортно, обслуговування на високому рівні. Я з маленькою дитиною не можу довго стояти у чергах, або десь у натовпі, окрім того, у нас режим. А тут все так організовано, що немає скупчення людей. Щиро вдячні черкащанам і волонтерам Благодійного фонду «Хрещатик сіті» за турботу. Бо за великим рахунком, нам немає до кого більше звертатись.

Волонтерка Центру допомоги вагітним і матерям Тетяна Моргуненко і Олена Пашинська з донечкою Меланією

Анна і Андрій Іващенко:

– Перед тим, як виїхати з рідного Харкова прожили під обстрілами  на 44-й день від початку війни. Мусіли втікати, бо дружина була на дев’ятому місяці і треба було народжувати. У Харкові це вже було небезпечно, бо росіяни обстрілювали все: житлові квартали, магазини, лікарні.У той пологовий будинок де дружина народила перших двоє діток п’ять разів влучали снаряди окупантів. І хоч лікар і не давав дозволу на те, щоб перевозити дружину, але ми зібрались і виїхали до Черкас. Орендуємо житло. З усієї сім’ї працюю лише я один. Я – регіональний менеджер у компанії, яка продає матеріали для покрівлі. Її діяльність поширюється на багато регіонів, у тому числі і на Черкащину. Тож Черкаси обрав не випадково, я представник по цьому регіону. У компанії не один рік, тож добре вивчив Черкащину.  Правда  зарплату урізали у двічі. Покрівля на сьогодні дуже актуальний товар, але реалізація дуже млява. Справа у тім, що зараз все робиться через волонтерів. А у волонтерських конторах зіштовхнулись з бюрократією, тяганиною. Все завуальовано. На подається красиво, але в реальності не так гарно. Все проходить через їхніх людей, які вимагають «відкати», і довоєнні ціни. А довоєнних цін немає, бо наш товар завозиться з Європи, і товар з початку війни подорожчав у двічі… Проте, це не головне. Головне – це благодійна робота Центру. Створивши Благодійний фонд «Хрещатик сіті» його організатори зробили велику справу. Це щирий прояв справжнього, а не удаваного милосердя. Тільки у турботі про ближніх і спільній боротьбі за перемогу Україна зможе вистояти у цій війні, а переселенці – повернутись у власні оселі. Щиро дякуємо творцям Центру за те добро, яке вони роблять для ближніх.

Анна і Андрій Іващенко

БО «БФ «Хрещатик Сіті» (раніше називався – «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті») працює з початку нового вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Нині вказана волонтерська структура продовжує допомагати українській армії, працюючи у форматі запитів та опікується діяльністю Центру допомоги вагітним жінкам та мамам дітей віком до двох років. На обслуговуванні БО «БФ «Хрещатик Сіті» зараз перебуває понад 150 переселенок та черкащанок, що потребують допомоги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *