У Звенигородці діє унікальний волонтерський хаб, де працюють школярі

У Звенигородці працює найпотужніший на Черкащині волонтерський хаб. Окрім активної діяльності у сенсі надання допомоги військовим та переселенцям, успішного напрацювання зв’язків, у т.ч. і з закордоном щодо залучення благодійної допомоги, унікальність волонтерської структури у тому, що у ній працюють школярі. Кожний юний активіст знає свою роботу, і веде її без жодних вказівок.

На цьому тижні з волонтерською структурою та її діяльністю ознайомилась очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті»  Інна Бандура.

– Відвідала потужний волонтерський хаб в м.Звенигородка. І була надзвичайно приємно вражена тим, як там працює симбіоз влада-громада-бізнес. Саме так там організований волонтерський рух. Від самого початку повномасштабного вторгнення там волонтерить активна молодь. Допомагають і внутрішньо переміщеним особам і військовим. Поспілкувалися з міським головою Олександром Саєнком, секретарем міської ради Володимиром Низенком та керівником ГО «Звенигородщина Активна» В’ячеславом Голіковим. Поділились досвідом, спланували подальші спільні проєкти. До-речі, фруктові смаколики з Франції які ми передавали нашим захисникам наш центр БО БФ Хрещатик-Сіті отримав саме завдяки звенигородським колегам та зусиллям депутата Черкаської обл ради Романа Сущенко. Дякую Звенигородка за гостинність та співпрацю. Разом до Перемоги! – прокоментувала Інна Бандура.

Унікальна волонтерська структура виникла на другий день вторгнення рашистських військ в Україну на базі першої міської школи.  Саме тому багато роботи у ній виконують старшокласники.

Про діяльність абу, що має офіційну назву Гуманітарно-волонтерський центр (м.Звенигородка) журналістам «City News» розповів секретар міської ради Володимир Низенко.

– Унікальність Гуманітарно-волонтерського центру (далі – Центр, – ред.) полягає у тому, що у його роботі задіяні старшокласники – учні школи, на базі якої він почав працювати вже буквально на другий день вторгнення – 25 лютого. Зараз він працює як бджолина родина:  кожний зі школярів без вказівок знає, що, де і коли він повинен робити, – зазначив Володимир Низенко.

Він же розповів історію організації. Початок існуванню хабу дав Меморандум, що його підписали Звенигородська міська рада, молодіжна організація ГО «Звенигородщина Активна», ГО «Підприємці Звенигородщини», «Черкаський правозахисний центр» та ГО «Черкаська молодіжна рада». На основі цієї п’ятисторонньої угоди, підписаної 24 лютого і почав працювати Гуманітарно-волонтерський центр.

У перший же день діяльності Центр провів першу акцію. Активісти Центру розклеїли по місту листівки, де була детальна інформація про те, де є укриття на випадок повітряної загрози та схема, як туди йти.

Мета діяльності Центру створення умов для забезпечення дотримання прав та гарантій внутрішньо переміщених осіб, військових формувань ЗСУ, родин військовослужбовців, соціально незахищених верств населення, їхньої адаптації та реінтеграції до нових умов життя. За цей час центр широко розгорнув свою діяльність, зокрема, з-за кордону в громаду надійшли вже тисячі тонн гуманітарної допомоги. Серед волонтерів центру, окрім дорослих, як вже говорилось, старшокласники і студенти, які через вторгнення змушені були повернутись додому з навчання.

– У перший день відкритої війни всі запитували у міської влади, куди доправляти допомогу. Звісно, міська рада не могла це приймати. Я запропонував складати все, що приносять люди у ЗОШ №1, виділивши під це частину спортивної зали. Люди дружно відгукнулись на заклики, і одну добу всю залу майже до стелі заставили овочами, фруктами та домашньою консервацією, яку принесли звенигородці. Таким був початок діяльності Центру, – пригадав Володимир Низенко.

Нині тут приймають, розвантажують, розфасовують, обліковують, відправляють на фронт і видають внутрішньо переміщеним особам гуманітарну допои=могу, отриману з різних місць/, і навіть країн. Одним словом, робота кипить щодня.

За весь час Центр провів багато роботи: збір допомоги військовим та переселенцям, ярмарки для збору коштів на потреби ЗСУ, прийняли і роздали тонни вантажів.

– Зроблено багато. Тільки одних харчових продуктів за період від початку діяльності і до нині Центр прийняв 213 тонн 700 кілограм,  150 тонн – видав. Це сім залізничних вагонів, – показав обсяг виконаної роботи Володимир Низенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *