Петиції черкащан щодо зменшення варстості проїзду у міському транспорті депутати не підтримали

Кілька петицій черкащан, у яких городяни просили зменшити вартість проїзду у громадському транспорті Черкас, сьогодні під час пленарного засідання сесії міськради розглядали міські депутати. В ході розгляду обранці не підтримали жодну з них.

Про це з сесійної зали Черкаської міськради повідомляють журналісти «City News»

Не так давно У Черкасах підвищили вартість проїзду у громадському транспорті. Так ціна разового проїздного документу у тролейбасах сиановить 10 грн, у маршрутках – 13 грн.

Три електронні петиції щодо меншення вартості проїзду в тролейбусах комунального підприємства “Черкасиелектротранс” та маршрутних автобусах розглянули депутати Черкаської міської ради під час сьогоднішнього пленарного засідання сесії і не підтримали жодну з них.

Причини ухвалення таких рішень викладено у пояснювальних записках до кожного з проєктів рішень.

Публікуємо тексти документів.

Пояснювальна записка до проекту рішення
«Про розгляд електронної петиції про зменшення вартості проїзду в тролейбусах комунального підприємства «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради»

Рішення про встановлення тарифу на проїзд в тролейбусах КП «Черкасиелектротранс» у розмірі 7,00 грн. було прийнято виконавчим комітетом 09.02.2022 та набрало чинності 17 лютого 2022 року. Рішенням місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 24 лютого 2022 року у зв’язку з введенням воєнного стану вирішено забезпечити населення безкоштовним проїздом у міському комунальному транспорті. КП «Черкасиелектротранс» безкоштовно перевозив громадян до 01 липня 2022 року, а кошти, які мали сплачуватись за проїзд, відшкодовувались підприємству з міського бюджету. Загальна сума фінансування з міського бюджету за перше півріччя 2022 року склала 58 944 тис.грн. Одночасно інформуємо, що за даними фінансової звітності, за перше півріччя 2022 року КП «Черкасиелектротранс» отримало виручку від перевезень у сумі 2 903 тис.грн. при запланованій у розмірі 7 608 тис.грн. Чистий збиток при цьому склав 905 тис.грн. Проте надалі, враховуючи обмежені фінансові можливості місцевого бюджету в умовах воєнного стану, а також прийняття рішення №436 «Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті м.Черкаси» з 15 червня 2022 року, рішенням місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 29 червня 2022 року вирішено поновити надання платних транспортних послуг КП «Черкасиелектротранс» з 01.07.2022 року.
Оскільки договором з організацією, уповноваженою здійснювати справляння плати за транспортні послуги передбачено, що оператор отримуватиме комісійну винагороду від суми завалідованих електронних квитків шляхом самостійного її утримання з коштів, що підлягають перерахуванню підприємством-перевізником, КП «Черкасиелектротранс» необхідно було врахувати витрати на комісійні виплати оператору, згідно договору, у розмірі 10 % від вартості проданих електронних квитків.  У зв’язку з вищевикладеним, виникла необхідність переглянути попередній тариф на послуги міського електротранспорту, що був прийнятий рішенням виконавчого комітету від 09.02.2022 та встановити економічно обґрунтований тариф з урахуванням існуючих витрат на надання послуг з перевезень електротранспортом. Рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 14.06.2022 № 439 встановлено тариф на проїзд в тролейбусах КП «Черкасиелектротранс» у розмірі 10,00 грн. Зважаючи на викладене, пропонуємо петицію Че/1777-еп. щодо зменшення вартості проїзду в тролейбусах комунального підприємства «Черкасиелектротранс» не підтримувати.

Пояснювальна записка до проекту рішення
«Про розгляд електронної петиції про безкоштовний проїзд
для медичних працівників у міському електричному транспорті

Рішення про встановлення безоплатного проїзду для медичних та соціальних працівників у міському електричному транспорті було прийняте виконавчим комітетом Черкаської міської ради 20.04.2021. Дане рішення було прийняте для підтримки медичних та соціальних працівників на час встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19. В департамент економіки та розвитку надійшла службова записка департаменту житлово-комунального комплексу про скасування рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 20.04.2021 №374 «Про встановлення безоплатного проїзду для медичних та соціальних працівників у міському електричному транспорті» з метою економії  коштів міського бюджету, враховуючи, що 12 січня 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я», яка передбачає підвищення заробітної плати лікарів та молодшого персоналу. 16 серпня 2022 року виконавчим комітетом Черкаської міської ради було прийняте рішення про втрату чинності рішення виконавчого комітету від 20.04.2021 №374. Зважаючи на викладене, петицію Че/1756-еп про безкоштовний проїзд для медичних працівників у міському електричному транспорті, пропонуємо не підтримувати.

Пояснювальна записка до проекту рішення «Про розгляд електронної петиції про зменшення вартості проїзду  в маршрутних автобусах та тролейбусах»

Рішеннями виконавчого комітету Черкаської міської ради від 14.06.2022 №438 «Про встановлення тарифу на проїзд у міському пасажирському транспорті м.Черкаси» та №439 «Про встановлення тарифу на проїзд в тролейбусах КП «Черкасиелектротранс» встановлено економічно обґрунтовані тарифи на проїзд у міських автобусах – 13 грн. та тролейбусах – 10 грн. Відповідно Концепції розвитку міського пасажирського транспорту у м.Черкаси до 2022 року передбачено запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському громадському транспорті (далі – АСООП) та електронної системи обліку пасажирів. В міському пасажирському транспорті комунальної форми власності (тролейбус) АСООП впроваджена згідно з рішенням виконавчого комітету міської ради  від 14.06.2022 №436 «Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті м.Черкаси». Встановлення валідаторів у міських автобусах наразі триває. По завершенню налаштування та усунення усіх недоліків у роботі АСООП в міському електротранспорті, дана система буде впроваджена і на міських автобусних маршрутах. Наразі транспортне сполучення в місті виконується в умовах дії воєнного стану, робота міських перевізників враховує різні фактори, що можуть викликати певні обмеження в роботі громадського транспорту.  Зменшення вартості проїзду збільшить навантаження на міський бюджет, у зв’язку з необхідністю компенсації різниці в тарифах, зведе нанівець переваги використання АСООП та погіршить в цілому роботу міського пасажирського транспорту, а можливо і взагалі зупинить його роботу. Зважаючи на викладене, пропонуємо петицію Че/1806-еп. щодо зменшення вартості проїзду в маршрутних автобусах та тролейбусах не підтримувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *