На Черкащині впроваджують проєкт, спрямований на підтримку та захист людей, які вразливі до експлуатації, насильства та торгівлі людьми

Повномасштабне вторгнення рф на територію України спричинило суттєві економічні труднощі, закриття багатьох підприємств та установ, скорочення кількості робочих місць, тим самим посиливши фактори та основні причини уразливості громадян до ситуацій експлуатації та торгівлі людьми.

Станом на середину 2022 року в Україні налічували 6.65 млн ВПО (згідно зі Звітом про внутрішнє переміщення в Україні за результатами опитування проведеного МОМ). У Черкаській області налічують близько 170 000 ВПО.

Всередині країни по областях кількість ВПО постійно змінюється, так як люди шукають більш комфортні та безпечні умови для проживання, змінюють місце проживання через відсутність доступного житла, роботи, неможливість влаштувати дітей до дитячих садочків.
За словами Марини Стадник, координаторки проєкту в Черкаській області, через стресові фактори люди стають більш уразливі до ситуацій торгівлі людьми та експлуатації:
“У кризовій ситуації люди частіше погоджуються на ризикові пропозиції. Тому заходи проекту направлені на поширення інформації серед загального населення та неспеціалізованих гуманітарних партнерів з метою виявлення та перенаправлення за допомогою потенційних постраждалих”.

Ключовими групами проєкту є найбільш вразливі ВПО, які проживають на території Черкаської області, які через військові дії втратили житло, залишились без роботи, отримали поранення і потребують тривалої реабілітації, мають серйозні проблеми зі здоров’ям через пережитий стрес і це підтверджено медичними виписками. Також, громадяни, які постраждали від торгівлі людьми, експлуатації та гендерно-зумовленого насильства.

Як пояснює Дмитро Носуля, соціальний працівник проєкту, коли люди у кризі шукають роботу, то вони готові погодитись на працевлаштування без договору, переїзд до іншого міста чи країни. Це суттєво збільшує ризик потрапити в ситуації торгівлі людими.

Тим людям, які стануть клієнтами проєкту, буде надана допомога після проведення аналізу ситуації з кожною особою індивідуально. Це може бути закупівля необхідних товарів чи послуг відповідно до потреб.
Також в рамках проєкту планують відшкодовувати витрати на проходження навчальних курсів з само зайнятості, облаштування умов побуту, придбання обладнання для само зайнятості, медичне обстеження та лікування та інше.

Захід відбувся в рамках проекту «Забезпечення комплексного реагування з метою захисту осіб, постраждалих від торгівлі людьми, експлуатації чи насильства на території Черкаської та Дніпропетровської областей» за підтримки Агентства ООН з питань міграції.

Про це інформують у департаменті соціальної політики Черкаської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *