Порушник 18 разів не допускав ревізорів до перевірки об’єкта і відбувся штрафом (відео)

Фінансові втрати на суму понад 191 мільйон гривень, через фінансові порушення суб’єктів розпорядників коштів за 9 місяців цього року виявили працівники управління північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області.

Про це на брифінгу повідомила начальниця Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області Тетяна Велько.

– Від початку року фахівці Управління провели 27 ревізій, 12 перевірок закупівель, 6 аудитів і 258 моніторингів. За результатами ревізій виявлено фінансові порушення, які призвели до втрати на суму понад 191 мільйон гривень. До правоохоронних органів передали матеріали 33 ревізій, по них розпочато 14 досудових розслідувань. Матеріали 20 заходів державного фінансового контролю долучені до матеріалів кримінальних проваджень. Щодо моніторингів, то лише 154 із 258 стосуються Черкащини. Проте перевірки далеко гне завжди проходять без перешкод. Один із порушників 18 разів не допускав працівників управління до перевірки об’єкта, сплатив за це штраф, але так і не допустив фахівців до перевірки, – розповіла Тетяна Велько.

Також вона пояснила, що контролюючі заходи, такі як аудити чи ревізії, перевірки закупівель та моніторинги відбуваються у плановому порядку. Плани формуються та затверджуються Державною аудитслужбою України поквартально. Управління також долучається до формування планів перевірок, подаючи свої пропозиції на підставі ризико-орієнтованого відбору. До нашої компетенції на належить аналіз цін, доцільність укладання угод та нав’язування методів управління. Відповідальність за діяльність наших підконтрольних об’єктів несуть їхні керівники.

– Ми не можемо, відповідно до норм чинного законодавства проводити непланові перевірки. Щодо перевірок закупівель, мусимо попереджати суб’єкта за 10 діб до перевірки, – зазначила керівниця.

Аудиторська служба країни проводить перевірки на підставі законодавства, всі ревізії – документальні, тобто робота  ревізорів зосереджується виключно на дослідженні та аналізі документів.

Загалом в області налічується понад дві тисячі підконтрольних Держаудитслужбі суб’єктів.

За словами Тетяна Велько на сьогодні в службі розробляються програми щодо проведення електронних аудитів, аби мінімізувати спілкування з підконтрольним об’єктом та мати можливість залучати фахівців онлайн. Утім працівники управління залучені до перевірок по всій країні. Так, спеціалісти з Черкас відряджалися в Ірпінь, Житомир, Київ. Білу Церкву.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *