Черкащанкам пропонують пройти обстеження на рак молочної залози

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Де в Черкасах можна безкоштовно пройти обстеження, аби себе убезпечити?

За даними Черкаського обласного онкологічного диспансеру, рак молочної залози – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок старших за 55 років. Тільки за 9 місяців цього року виявлено 290 нових випадків, а загалом в області на обліку перебуває понад 6 тисяч жінок із таким діагнозом.

Лікарі наголошують: якщо хворобу виявити на ранній стадії, то рак виліковний у 95% жінок. Трапляються випадки раку грудей і у чоловіків.Нині найбільш точним і ефективним способом обстеження здоров’я грудей є мамографія. Вона дозволяє побачити аномальний розвиток тканини ще до того, як ці зміни можна виявити пальпацією (руками).Тому мамографічне дослідження включено до переліку пріоритетних послуг, прописаних у Програмі медичних гарантій Національної служби здоров’я України.

«У Черкасах згідно із програмою Національної служби здоров’я України НСЗУ мамографію безкоштовно роблять у Черкаському обласному онкологічному диспансері, у П’ятому центрі первинної медико-санітарної допомоги та в медичній установі «Авіцена».

Для цього необхідно мати електронне направлення сімейного лікаря чи вузького спеціаліста», – інформує заступник директора департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Надія Гетьман.

Вона зауважує, що програма медичних гарантій Національної служби здоров’я України покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією на кожному етапі лікування. Це стосується і лікування раку молочної залози. Пацієнтка не має платити за нього, якщо звертається у заклади, які уклали договір з НСЗУ. Їх адреси нададуть за номером гарячої лінії 16-77.

«Цієї суботи, 22 жовтня, в межах Всеукраїнського дня боротьби із раком молочної залози в обласному онкологічному диспансері відбудеться день відкритих дверей, – інформує завідувач організаційно-методичного відділу онкодиспансеру Ігор Гайдай. – З 8.00 до 16.00 жінок з міста й області прийматимуть навіть без направлення лікарі-хірурги-онкологи, працюватимуть кабінет УЗД-діагностики та мамографічний кабінет».

Загалом, лікарі рекомендують робити рентгенівський скринінг жінкам із групи ризику:
*після 45 років;
*будь-якого віку, якщо є підозра на пухлинні новоутворення, виявлені під час мануального огляду чи УЗД-дослідження;
* якщо найближчі прямі родички мали/мають рак молочної залози.

Жінкам дітородного віку таке обстеження роблять лише за показаннями. Поряд із рентгенівським скринінгом проводять УЗД-досліждення молочної залози. Перед оглядом необхідно враховувати також індивідуальні біологічні ритми організму пацієнтки.Для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя (відмовитись від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну масу тіла), а також вчасно проходити огляд лікаря:
*мамолога – не рідше одного разу на 1-2 роки;
*жінкам старше 50 років – кожні 2 роки здійснювати мамографічні обстеження.

Усім жінкам старше 20 років варто щомісяця самостійно обстежувати молочні залози. У разі будь-яких змін у молочних залозах негайно звертатися до лікаря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *