Делегація черкаських волонтерів взяла участь у всеукраїнському саміті (фото)

Волонтерський саміт «ЗСУ та волонтери – шлях не скорених» днями відбувся у Києві. Черкаси у числі інших представляли волонтерка БО «БФ «Хрещатик Сіті» Тетяна Моргуненко,  представниця  «Громадської організації «Буковинсько-Галицький Курінь Січовиків «Едельвейс» на черкащині, Альона Мельник, волонтер «Групи «Койоти» Юрій Куликому взяла і черкаська делегація у складі представників, представник  ГО «Звенигородщина Активна» В’ячеслав Голіков.  

4 грудня в Києві відбувся Волонтерський саміт «ЗСУ та волонтери – шлях нескорених».

Про це з посиланням на організаторів заходу повідомили журналісти «City News».

– Саміт волонтерів показав настільки грандіозний і потужний розгорнувся в волонтерський рух в Україні від моменту відкритого вторгнення рашистських військ в Україну. На саміті порушили питання, які нині дуже турбують волонтерів, і не вирішення яких гальмує волонтерську діяльність, яка нині потрібна українській армії як ніколи раніше, – поділилась враженнями волонтерка БО «БФ «Хрещатик Сіті» Тетяна Моргуненко.

Спілкуючись із журналістами «Прямого» вона розповіла про діяльність БО «БФ «Хрещатик Сіті», на рахунку якого багато успішно виконаних благодійних місій. Допомогу фонд надсилав та передавав до Харкова, Ізюма, Херсона, і у багато інших міст і сіл, які постраждали від війни, багатьом військовим частинам, які б’ють загарбників на Східному фронті.

БО «БФ «Хрещатик Сіті»  працює з початку нового вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність»Інна Бандура.

Нині вказана волонтерська структура продовжує допомагати українській армії, працюючи у форматі запитів та опікується діяльністю Дитячого благодійного центру допомоги вагітним жінкам та мамам дітей віком до двох років. На обслуговуванні БО “БФ “Хрещатик Сіті” зараз перебуває понад 150 переселенок та черкащанок, що потребують допомоги.

У дискусії про шляхи ефективної взаємодії влади, армії і волонтерських організацій взяли участь широке коло державних, громадських та військових діячів від керівників понад 120 провідних волонтерських та благодійних ініціатив з усіх регіонів України, військових та громадських активістів урядовців, до народних депутатів, представників Генштабу та Міністерства оборони України, послів країн-партнерів.

Проте дискусія була предметнішою, якби до неї долучилися представники профільних державних інституцій.

Дві з чотирьох панелей обговорення стосувалися ввезення товарів подвійного призначення.

– Ми звернулися до всіх представників влади, оскільки хотіли, щоб була панельна дискусія. Був перший заступник керівника митниці Олександр Щуцький, був представник Держспецекспорту (Володимир Процько, перший заступник голови Державної служби експортного контролю України. – Ред), всі волонтери накинулися (з питаннями. – Ред.) на спецекспорт”, – розповів журналістам організатор заходу Олександр Лабецький, керівник ГО «Українська спілка активістів Майдану «Нескорені».

За його словами, розглядалося питання зволікання із ввезенням дронів.

– Представники МВС і прокуратури не прийшли до нас, напевне, їх би там розірвали, це точно. Це спроба перший раз налагодити горизонтальні зв’язки у країні між волонтерами різної категорії….У перервах між панельними дискусіями вони всі налагоджували горизонтальні зв’язки…У кінці заходу підійшли до мене люди і сказали, що цей форум – врятує декілька десятків чи сотень життів на фронті. Всі познайомилися між собою. Маленькі фонди підходили до більших, ті закликали звертатися до них за потреби. Люди перезнайомилися, це унікальна річ і у нас, як організаторів, народилася ідея знову зустрічатися, – сказав пан Лабецький, додавши, що потрібно налагоджувати зв’язки не лише між волонтерськими фондами, а й між волонтерами і державними інституціями.

Волонтерка Марія Берлінська закликала першого заступника Держспецекспорту і всіх представників влади йти на тиждень на фронт, щоб зрозуміти, як там бути без дронів, бо поставки яких затримують через те, “що хтось десь не підписав якийсь папірець”.

Учасники заходу торкнулися і теми відкриття кримінальних справ проти волонтерів.

– На жаль, волонтерська спільнота України останні місяці сильно занепокоєна непоодинокими випадками відкриття кримінальних справ проти волонтерів. А надворі – зима, фронт потребує все більше і більше… Хочемо дати посил всім: волонтери – це вільне українське козацтво, яке ніхто не зможе ні очолити, ні роз’єднати, ні зламати!, – наголосив Лабецький.

– Всього за два місяці роботи Тимчасово слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів можливого порушення законодавства України у сфері гуманітарної допомоги встановлена невідповідність прийнятих Кабінетом Міністрів України постанов, що регулюють обіг гуманітарної допомоги в Україні в воєнний час, з чинним Законом України “Про гуманітарну допомогу”. Це призводить до відсутності підзвітності та прозорості в сфері обігу гуманітарної допомоги та може викликати корупційні ризики. Тож наша місія – захистити та вдосконалити закони України, права отримувачів та набувачів гуманітарної допомоги, права волонтерів”,- сказав народний депутат України, голова тимчасової слідчої комісії ВРУ Сергій Козир.

– Сьогодні ми не повинні говорити, хто головний. Волонтер – це почесне звання, наразі ми повинні потиснути один одному руку та впевнено крокувати до нашої перемоги, – зазначила Ганна Крисюк, голова МШДУ, світового об’єднання фондів, організацій та установ з 80 країн планети. 

Учасників Саміту також ознайомили з інструкцією «Як волонтеру-благодійнику не платити податків за надану допомогу ВПО та ЗСУ», підготовленою проєктом «Гаряча лінія правової допомоги».

Волонтерський Саміт було організовано ГО «Українською спілкою активістів Майдану «Нескорені” в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Зокрема, серед учасників Саміту були Любов Шипович, віцепрезидент фонду Razom for Ukraine, Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, Ганна Гвоздяр, директорка БФ “Сергія Притули”, Ганна Крисюк, голова Міжнародного штабу допомоги українцям (МШДУ), Аніца Джаміч (Хорватія) та інші. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *