Черкаські правозахисники долучились до всеукраїнської ініціативи «Трибунал для Путіна»

«Черкаський правозахисний центр» збирає дані про воєнні злочини росіян проти мирного населення «Трибунал для Путіна» − саме так називається всеукраїнська ініціатива, до якої входить низка громадських організацій України, які об’єдналися й спільно займаються фіксацією воєнних злочинів російських окупантів проти мирного населення. Серед таких організацій і «Черкаський правозахисний центр». Його керівник Тарас Щербатюк розповів журналістам видання «Нова доба», як триває процедура фіксації, хто може звернутися та які історії вразили його найбільше.

− Яка структура проводить фіксацію воєнних злочинів? Кого ви представляєте?

− Ми представляємо ініціативу «Трибунал для Путіна» – це всеукраїнська ініціатива, до якої входить дуже багато організацій, саме з громадського сектору. І ми та наші колеги займаємося фіксацією воєнних злочинів, які скоїли російські окупанти проти цивільного населення по усій території України.

− Яким чином здійснюється документування?

− Найперше – це проведення інтерв’ю з постраждалими особами, де люди нам розповідають про те, що вони бачили. Для прикладу, що спостерігали, чи бачили вони наслідки обстрілів, які саме ці наслідки, чи бачили вони вбивства цивільних осіб або їхнє поранення, чи бачили військових російської федерації. Відразу хочу зазначити, що ми фіксуємо саме злочини, які здійснюються проти цивільного населення. Тобто, не обстріли військових частин, наших військових, тому що це, власне, не є воєнними злочинами.

− Як до вас можна звернутися? Як вас можна знайти? Наприклад, у мене є свідок і я вважаю, що її свідчення будуть вам цікавими.

− Якщо це стосується саме Черкаської області, то звертатись до нас, ми здійснюємо фіксацію. Ми зустрінемося з людиною – це все відбувається у дуже індивідуальному порядку, за потреби, ми можемо приїхати до людини. Власне, нехай люди телефонують за нашими номерами, будемо домовлятися та фіксувати. Найцікавіше, що коли ми документуємо воєнні злочини і виявляємо випадки поранення чи вбивства цивільних осіб, одразу складаємо позов до Європейського суду з прав людини.

− Тобто людина може отримати матеріальне відшкодування?

− Так. Звичайно, не відразу. Ймовірно через декілька років, якщо все добре. Але це також важливо, тому що це одна з можливостей відшкодування збитків.

− Чи є якісь історії, які вас найбільше вразили?

− Мабуть, це ті історії, що стосуються міст Маріуполя і Сєвєродонецька, де люди розповідають досить таки непрості речі про ті події, які вони пережили. Це вбивства цивільних осіб. І вони розповідають про те, що нині відбувається – уже після окупації. Тобто, яким чином росія налагодила там життя, я не знаю, як це правильно назвати. Яким чином росія здійснює свою діяльність на окупованих територіях. Про те, як росія тотально перевіряє тих, хто залишився на окупованих територіях. І всіх, хто не згоден або відправляють у місця несвободи, або ж люди просто зникають. Ті, хто залишився на окупованих територіях, перебувають під постійним наглядом і можуть там жити лише якщо вони визнані благонадійними, тобто лояльними до російської федерації.

Чому це важливо?

− Це важливо для людей, щоб, по-перше, їхня особиста історія не була забута. Попри те, що ЗМІ висвітлюють багато загальних подій про той же Маріуполь, але кожна індивідуальна історія – це доказ. І документування кожної історії важливе, щоб як у пазлі, помаленьку з окремих подій скласти велику картину. І коли відбуватиметься міжнародний кримінальний суд, то щоб усі дані індивідуально розглядалися по кожній людині. Досить багато людей говорить, що таке ж документування здійснює прокуратура. Це добре. Нехай правоохоронні органи здійснюють документування, але ми як громадськість завжди паралельно йдемо і завжди щось доповнюємо до тих свідчень, фіксацію яких здійснюють правоохоронні органи. І коли будуть подаватися матеріали, а від нашої ініціативи матеріали подаватимуться і прокуратурі, можливо, для Міжнародного кримінального суду це будуть ще додаткові докази, додаткові стимули, щоб притягнути російську федерацію до відповідальності. Найважливіше те, що акцент ми робимо саме на постраждалих, вбитих або поранених цивільних особах. Попри те, що 16 січня закінчується строк прийому скарг до Європейського суду з прав людини, ми однак будемо допомагати пораненим оформлювати інвалідність, будемо повністю супроводжувати для отримання компенсації, як у міжнародних інстанціях, так і від нашої держави. Тобто у нас комплексна робота, ми документуємо, фіксуємо і ведемо супровід людей для отримання компенсації.   Якщо ви чи ваші рідні стали жертвами воєнних злочинів, звертайтесь до офісу «Черкаського правозахисного центру» за телефонами: 096-390-16-56; 068-822-05-92. Стаття підготовлена в межах співпраці з громадською організацією «Черкаський правозахисний центр» який здійснює документування воєнних злочинів в Україні в межах ініціативи «Трибунал для Путіна». Громадська приймальня працює за підтримки Програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії».  


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *