Першу в Україні книгу про прикордонників презентували у Черкасах

Першу в Україні книгу про бойовий шлях і подвиг прикордонників у перші тижні фашистської навали у часи радянсько-німецької війни презентували у Черкасах. За словами автора ця книга про правду, пам’ять, совість і відповідальність.

У прензентації взяв участь журналіст «City News».

– Ця книга – результат кропіткої роботи. В її основі лежать спогади самовидців, документи й матеріали архіву Центрального музею Державної Прикордонної служби України, джерела і дослідження радянського періоду, у яких, на жаль було більше емоцій і ідеології ніж фактів, інформація, почерпнута у спілкуванні на відповідних форумах. Свою книгу можу охарактеризувати чотирма словами. Ця книга про правду, пам’ять, совість і відповідальність, – сказав Олександр Шишкін.

Правда цієї книги, з позиції автора у тому, що вона увібрала оперативні дані окремих підрозділів прикордонників перших днів тієї війни. Вони суперечливі, і інакше й бути не могло, бо надходили з підрозділів у дні перших боїв з загарбниками. Пам’ять книги, на думку автора – це відтворені факти і події війни, на фронтах якої воювало багато вихідців з України.

Совість книги – повернуті із небуття забуті імена героїв, які ціною власного життя стримували наступ загарбників. Це збереження історичної правди про ті події, формування правильного їх сприйняття і оцінки з точки відповідності реальним подіям і фактам, а не ідеології. Нині триває війна за свободу, територіальну цілісність і незалежність України. Тоді ворог напав на СРСР, у яку входила Україна. Весь світ визнав, що від тієї війни чи не найбільше потерпіла Україна. З тих пір минуло 80 років, і українську землю знову топчуть окупанти. Але цього разу зі Сходу і це – росія. І тоді, і зараз першими зустріли ворога саме прикордонники. Нині держава-агресор – росія намагається переконати Світ у тому, що перемогу над фашизмом вона здобула б і без участі України. Це такий же брехливий наратив, як і всі інші агітаційні міфи кремля. Бо у складі червоної армії і прикордонної служби СРСР було дуже багато українців. І багато з них поклали життя у війні з фашизмом.

Відповідальність книги, як вважає автор – це відповідальність перед прийдешніми поколіннями українців.

– Історія – наука про небажане майбутнє, яке неодмінно станеться, якщо ми забуватимемо історію. Тому ми повинні зробити все, що від нас залежить, щоб зберегти для майбутніх поколінь правду про історичні події, щоб небажане майбутнє не відбулось, – розкрив власне бачення значення книги Олександр Шишкін.

Презентація книги «Довідник «Подвиг прикордонників на початку радянсько-німецької війни (червень-липень 1941р.) (2022) черкаського волонтера і дослідника Олександра Шишкіна про дії конкретних прикордонних загонів та їх структурних підрозділів у період з 22 червня по липень 1941 року на території Української та Білоруської РСР, відбулась у Черкаській обласній бібліотеці Василя Симоненка.

Місце презентації автор вибрав не випадково. За його словами путівку у життя дослідника йому дала саме Черкаська обласна бібліотека Василя Симоненка.

– Я виріс на окраїні кримського міста Євпаторії. Такий собі бунтар зі степу. Потрапивши до Черкас, які мені, звиклому до безмежжя степів, видались кам’яними джунглями, знайшов віддушину у бібліотеці Василя Симоненка. Тут почерпнув багато знань. Бібліотека стала моєю матір’ю-наставницею, а батьком-наставником вважаю Черкаський Національний університет імені Богдана Хмельницького, який дав мені мою професію, – поділився Олександр Шишкін, і щиро подякував керівництву й персоналу бібліотеки, а також рецензентам – історикам з Черкаського національного університету та працівникам з прикордонного центру за допомогу.

Як пояснив автор, книга має оригінальну структуру і зібрала маловідомі широкому загалу факти, щодо подій того періоду.

– У опрацьованій джерельній базі не побачив жодного джерела, де були б розписані дії прикордонників по-заставам, по-комендатурам кожного прикордонного загону. Тому і вирішив написати книгу саме таким чином: відомості про дії застав, комендатур тощо. По тих комендатурах, де відомостей немає, у книзі так і написано: «Відомостей немає», – розкрив обраний формат книги пан Александр.  

Як пояснив автор, зібраний у книзі матеріал – конкретна інформація про дії конкретних прикордонних загонів та їх структурних підрозділів прикордонних загонів Українського прикордонного округу у період з 22 червня по липень 1941 року. Її він почерпнув з архівних документів Центрального музею державної прикордонної служби України, які майже не доступні широкому загалу.

Книга охоплює період  з моменту вторгнення німецьких військ та військ їх союзників на територію УРСР  до середини-кінця липня 1941.

Це період найдраматичніших подій на західному кордоні республіки   у часи радянсько-німецької війни. Книга детально висвітлює реальну ситуацію, що мала місце на радянсько-німецькому кордоні перед початком війни, і розкриває тему підготовки Німеччини до війни з СРСР.

– У книзі йдеться про мало відому операцію «Ауфбау Ост», що розпочалася 8 серпня 1940р. і передбачала облаштування районів стратегічного зосередження та розгортання угрупування німецьких військ на сході, призначених для нападу на СРСР. Безпосередніми виконавцями цієї секретної операції були генерали Альфред Йодль  та Вальтер Варлімонт. Книга містить певні відомості щодо дій німецьких розвідувальних та диверсійних груп, німецької агентури та протидії їм радянських прикордонників, – розповів Олександр Шишкін.

– Ця, з огляду, маленька книга містить інформацію про 140 застав і майже всі комендатури Українського прикордонного округу від 90-го до 98-го прикордонних загонів. Совість книги ще й в тому, що завдяки проведеним дослідженням мені вдалось повернути з небуття близько десятка імен конкретних людей – прикордонників, які героїчно загинули, заступивши шлях ворогу. Мене як автора особливо вразила історія прикордонника Мєшкова, який з кулеметом прикривав відхід своїх у горах Карпат і там героїчно загинув. Останки хороброго прикордонника поховали аж у 60-ті роки. На місці його останнього бою Мєшкова знайшли кістки з усебіч обсипаними гільзами. Прикордонник, виконуючи свій солдатський обов’язок, вів бій до загибелі. А те, що його змогли поховати аж через 20 років – це і є справжня вартість радянського гасла про шану полеглим захисникам: «Ніхто не забутий, ніщо не забуте». Повторюся, що моя книга саме про це – про правду, пам’ять, совість і відповідальність. І щиро переконаний, що правда, пам’ять, совість і відповідальність і тепер допоможуть нам здолати ворога, – підсумував автор.

Довідка:

Олександр Шишкін, історик, дослідник, працівник Музею прикордонників у в/ч «Оршанець». Окрім дослідницької та музейної роботи активно займається волонтерством. З початку відкритого вторгнення російських військ в Україну самотужки та за рахунок власних заощаджень, коштів родини і друзів надає допомогу військовим. Налагодив контакт з Німеччиною, з якої отримував і передавав ЗСУ та колегам волонтерам медичні засоби, ліки, турнікети, різне обладнання. Більше своєї і так невеликої заробітної плати витрачає на допомогу українським захисникам.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *