Як пережити синдром річниці 24 лютого: поради психологів

Синдром річниці – це переживання думок, емоцій та спогадів, які виникають напередодні дати, пов’язаної з травматичною подією. Про це повідомляє ТСН.ua.

Про те, як пережити синдром річниці 24 лютого – дати початку війни у 2022 році, розповіла Лариса Засєкіна, докторка психологічних наук, професорка Волинського національного університету імені Лесі Українки, директорка Українського центру психотравми.

За її словами, важливо розуміти, що синдром річниці – це нормальна реакція організму на переживання ненормальної, «жорстокої» події, яка трапляється у житті. Цей синдром зазвичай зникає сам поступово, мірою того, як мітка календаря віддаляється від дати травматичної події.

Виникнення синдрому річниці свідчить про те, що етап горювання, який є природним після втрати, ще триває, і потребує турботи про себе. Насправді існує небагато наукових досліджень із переживання синдрому річниці, але більшість із них, зокрема теорія авторитетної вченої у галузі травматичного стресу Едни Фоа пов’язують синдром річниці з тривожністю, яка посилюється напередодні «травматичної» дати. Адже травматична дата сигналізує про потенційну небезпеку і вмикає стан гіперпильності. Зазвичай синдром тривожності розглядають після того, як травматична подія вже відбулася. Оскільки війна пов’язана із великою кількістю втрат і горя, синдром річниці може з’являтися під час війні, яка ще триває.

Існує низка способів полегшити переживання синдрому річниці. Ось наші рекомендації від Українського центру психотравми.

  • Будьте свідомими того, що переживання, пов’язані із травматичною подією, можуть поглибитися напередодні цієї дати. Тому варто заздалегідь помітити наближення цієї дати у власному календарі. Звичайно, не очікувати болючих емоцій та спогадів, а просто знати, що вони можуть з’явитися і розуміти їхню плинність.
  • Підготуватися до цього, якщо вже були такі переживання раніше. Обговоріть це з найближчими для Вас людьми та розкажіть їм про свої переживання.
  • Обмежте контакти зі ЗМІ та соціальними мережами. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну – це наша спільна колективна травма, тому буде багато обговорень, спогадів, травматичних зображень, відео тощо, які можуть поглиблювати переживання.
  • Поговоріть про свої переживання з родичами, знайомими, колегами. Якщо поряд нікого немає, корисно викласти свої думки на папері, при цьому записуйте усе, що відчуваєте: найгостріші емоції та почуття.
  • Потурбуйтеся за себе та переконайтеся, що Ви володієте прийомами самодопомоги та самоспівчуття, які є необхідними при переживанні синдрому річниці.
  • Відчуте приналежність і єдність з українською спільнотою, яка зазнала травми. Відчуття приналежності та єдності з іншими є надзвичайно важливими у переживанні симптомів травми.
  • Здійсніть ритуали пам’яті: зробіть благодійний внесок у спільноту, відвідайте меморіал, візьміть участь у подіях, організованих Вашою громадою або самі зорганізуйте це.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *