У Каневі вісім місяців не збирається сесія міськради через трьох легатів «партії путлєра»

У Каневі вже вісім місяців не відбувається сесія через відсутність кворуму. Одинадцять депутатів блокують роботу сесії Канівської міськради. Обранці вперто не приходять на пленарні засідання, чим тримають у заручниках всю Канівську територіальну громаду.  Припинити блокаду вони пропонують в обмін на скасування рішення сесії Канівської міськради про позбавлення депутатських повноважень депутатів-списочників від забороненої в Україні партії «Опозиційна платформа «За життя» (ОПЗЖ). Його під тиском громадськості ухвалила міськрада торік у квітні, якраз у той час, коли танки путлєра штурмували Київ. А ОПЗЖ за відверто колабораціоністську позицію щодо російської агресії проти України заборонили, а у народі тоді її прозвали «партією путлєра».

Ситуацію на місці події вивчав журналіст «City News».

Вчора 23 лютого у Каневі мало відбутися І чергове засідання ХІІ сесії Канівської міської ради VIІІ скликання. Втім, через відсутність кворуму сесія так і невідбулась. На пленарне засідання вже вкотре за вісім місяців блокади не з’явилось 11 депутатів. Про це  повідомила секретар міської ради Оксана П’яткова.

Між тим, у залі були присутні представники від колишньої фракції «Опозиційна платформа – За життя» – Віктор Огороднік, Олег Калніболоцький та Вадим Туливітер.

– Зважаючи на ухвалене 5 квітня минулого року незаконне рішення про дострокове припинення повноважень трьох депутатів міської ради, нас не допускали до роботи в сесіях та комісіях до цього часу. Я особисто звернувся до Центральної виборчої комісії, яка на мій запит повідомила, що ми є законообрані та діючі депутати міської ради, – поінформував Віктор Огороднік, пригрозивши діючій владі Канева кримінальним провадженням, яке з його слів відкрите за фактом перешкоджання депутатської діяльності.

Юридичну оцінку ситуації, що склалася у міській раді в зв’язку з достроковим припиненням повноважень депутатів від колишньої партії «ОПЗЖ», дала начальник юридичного відділу виконавчого комітету Канівської міської ради Наталія Лісова.

– Канівською міською радою 5 квітня 2022 року було прийнято рішення про дострокове припинення повноважень депутатів Олега Калніболоцького, Віктора Огородніка, Вадима Туливітра. На сьогодні дане рішення цими особами оскаржується у судовому порядку. Остаточне рішення судами ще не прийняте, – повідомила вона.

Представник преси Володимир Лимаренко-Полянський поцікавився щодо інформації про наявне кримінальне провадження у цій справі.

– Так, кримінальне провадження є. До нас надійшов запит від Смілянської окружної прокуратури, на який надано відповідь, – відповіла Наталія Лісова.

Аргумент пана Огородніка про те, що він досі має повноваження депутата, як написано у письмовій відповіді на його запит до ЦВК, розбив депутат Канівської міської ради від «Радикальної партії Олега Ляшка» Руслан Шишка:

– Жодна виборча комісія не має права вирішувати законно чи не законно прийняте рішення міською, сільською чи селищною  радами. Тобто повинне бути лише рішення суду, – наголосив він. – Також у мене питання де решта депутатів?

Присутня у залі жителька Канева Тамара Щур повідомила, що під час депутатських звітів депутати, які саботують роботу міськради, обіцяли з’явитися на сесію. Втім, поки що цього так і не зробили.

  • – Сесію міської ради блокують група депутатів, які наполягають на тому, щоб сесія повернула депутатські повноваження депутатів від ОПЗЖ. Це рішення сесія міської ради ухвалила навесні минулого року, коли розпочалось відкрите вторгнення російських окупаційних військ в Україну. На сесію тоді прийшли представники громадськості, які категорично вимагали позбавити депутатських повноважень представників ОПЗЖ. (Враховуючи те, що у той час ворог наступав, канівчани вважали, що депутатам ОПЗЖ не місце у міській раді, адже бойові дії відбувались у Чернігівській, Сумській, Київській, Харківській областях. Російські танки вже розстрілювали киян на Троєщино, – ред.). Міська рада ухвалила рішення про припинення депутатських повноважень цих трьох депутатів. Приблизно через місць після цих подій вони подали позови до суду про відновлення депутатських повноважень. Тож на сьогодні вирішення цього питання – компетенція суду. Між тим блокування проведення сесії Канівської міської ради зупинило розгляд багатьох питань, у тому числі земельних, від вирішення яких напряму залежить наповнення міської скарбниці. Канів, нині, чи не єдине місто в Україні, де через таку позицію групи депутатів досі не прийнято бюджет. А це загрожує тим, що вчителі та інші бюджетними можуть залишитись без зарплати. Тисячі канівчан, які через це не можуть отримати матеріальну допомогу, і у тому числі на лікування. Загальмовано виділення коштів на підтримку Збройних Сил України.

Проте канівська міська влада і решта складу міської ради все ж не полишають надії на те, що ці одинадцятеро депутатів зрештою звернуть увагу на те, що від їхньої бездіяльності страждає Канівська громада, яка стала заручником їхніх амбіцій.

– Ми постійно спілкуємось з усіма депутатами, і у цьому числі із цими одинадцятьма. І дуже сподіваємось, що нам вдасться переконати їх відновити роботу на благо міста і громади. Ми відкриті до спілкування, і чекаємо, що вони припинять цю блокаду. Адже вони не можуть не вболівати за громаду. Ці ж самі депутати, які не ходять на сесію, активно працюють у роботі комісій, беруть участь у обговорення проблем, надають пропозиції. У них якась дивна, не зрозуміла позиція. Сесію блокують, а засідання комісій не пропускають, – звернула увагу  секретар міської ради Оксана П’яткова.

Нову спробу провести пленарне засідання сесії запланували на наступний вівторок 28 лютого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *