Допомагати армії – просто, – сказали черкаські школярки, роблячи окопні свічки (репортаж, фоторепортаж)

Одразу кілька майстер-класів по виготовленню окопних свічок, браслетів у національних кольорах, вітальних листівок для солдат Збройних Силах України, організувала і провела команда волонтерів БО «БФ «Хрещатик Сіті». Участь у них взяли мами з дітками із переселенських родин та близько півсотні черкаських школярів з ЗОШ №3, №12 і №13. Букет думок і вражень учасників майстер-класів, зібрав журналіст «City News».

Як з місця події повідомив журналіст «City News», ініціатором масштабного дійства виступила очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Майстер-класи проводили самобутні майстри. Наймолодша з викладачок – 12-річна Ксенія Портян з с. Червона Слобода, у ролі учителя-майстра випробувала себе вперше. І, що приємно, перший урок юна вчителька провела «на відмінно». Багато хто з учасників вперше взяв участь у таких майстер-класах .

– Наша команда вже не вперше організовує майстер-класи для дорослих і дітей з переселенських та черкаських родин. Під час занять вони виробляли різні обереги – ляльки-мотанки, паперові «голуби миру» тощо, які наша команда потім передавала українським захисникам. Цього разу ми провели одразу кілька майстер-класів. Кожний учасник мав можливість вибрати, що йому виготовляти, браслет, листівку чи окопні свічки. Чимало учасників виявились настільки активними, що примудрились виготовити не лише по кілька свічок та браслетів, а ще й підготувати саморобну вітальну листівку для українських воїнів, – поділилась враженнями очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

У результаті дружньої колективної праці учасники майстер-класів залюбки виготовили багато оберегів та окопних свічок, і одночасно здобули корисний досвід і розважились. Це побачили організатори дійства і дійшли висновку, що такі заходи потрібні, бо вони згуртовують, об’єднують і надихають.

– Приємно бачити, що наш задум вдався, бо захід пройшов буквально на одному диханні. Напевне у подальшому будемо ще організовувати аналогічні майстер-класи. Адже водночас робиться багато корисного. Учасники виготовляють чимало різних потрібних для фронтовиків речей, і окрім цього, участь у майстер-класах, робота у колективі не лише здружує людей, а ще й є хорошою розрадою і психологічним розвантаженням в умовах війни, відчуття небезпеки, і пов’язаних з цим стресами, – підсумувала вона.

Дідівський віск знайшли на горищі

– Про те, що благодійна організація «Хрещатик Сіті» проводитиме майстер-класи по виготовленню окопних свічок та українських оберегів, дізналась із «Фейсбук». І мені дуже захотілось взяти участь, тому що тут роблять добрі справи для фронту, для нашої Перемоги. Тож я і прийшла. Вдома із чоловіком ми теж робимо окопні свічки, які потім передаємо в армію. Виготовляти їх мене навчив мій чоловік – Анатолій Гаврилович. Ми живемо у старому будинку, у якому виросло не одне покоління нашої родини. Якось він на горищі знайшов віск, який залишився ще від його дідуся. У свій час його дідусь і бабця були церковними служками і робили з воску свічки для церкви. Ми вдома не викидаємо жодної жерстяної банки, яка може згодитись для виготовлення окопної свічки, – розповіла черкащанка Лідія Бережна.

Бути майстром – це круто

12-річна школярка з Червоної Слободи Ксенія Портян вперше виступила майстром, яка навчала інших людей виготовляти виплітати браслети  з синьо-жовтих стрічок. Не дивлячись на свій юний вік Ксенія – відома волонтерка. Вона вже досить довго виготовляє та продає патріотичні браслети, купуючи на виручені кошти все необхідне для українських захисників. На ці гроші дівчина вдже купила і передала вйськовим два бронежилети, кілька теплові зорів ібагато чого іншого.загалом, від початку своєї волонтерської діяльності Ксенія заробила близько 48 тисяч гривень, які витратила на допомогу армії.

– Про можливість провести майстер-клас мені сказала мама. Я давно мріяла передати іншим свої вміння щодо виготовлення патріотичних браслетів. А почалось все з того, що одного разу гості, які були у нас вдома, побачили мої браслети і захотіли їх купили. Це були перші гроші, які я заробила і віддала українським захисникам. Так виникла ідея плести й продавати браслети, щоб купувати українським захисникам необхідні їм речі: окуляри, рюкзаки, бронежилети, тепловізори. До мене приєднались мої друзі. Якби не той випадок, то можливо цього б і не було, – розповіла Ксенія Портян.

– Наскільки знаю, це у твоєму життя перший майстер-клас, де ти майстер. Чи не так?,- журналіст запитав у Ксенії?

– Так. Це вперше.

– І як?

– Круто! Я не лише робила сама браслети, але й навчала інших. Найбільше запам’яталось, що мене постійно просили показувати і пояснювати, як плести браслети.

І листівки і окопні свічки робила мама трьох дітей з Бучансбкого району

– Про майстер-класи дізналась від волонтерів Дитячого центру допомоги БО «БФ «Хрещатик Сіті», де, як молода мама перебуваю на обслуговуванні. Ми з дітьми вже малювали малюнки для солдат, а зараз виготовили вітальні листівки для військових жінок, які свої життя присвятили захисту України. А ще робили окопні свічки, –  поділилась Юлія Волкова, мама трьох дітей – 8-річного Андрійка, 5-річної Ані та Алінки, якій у день проведення майстер-класів виповнилось 2 місяці. Через загрозу потрапити в окупацію родині довелось покинути оселю у Бучанському районі, що на Київщині та перебратись на малу батьківщину чоловіка, вихідця з Черкас.

І програміст і майстер “свічкової” справи

Найбільше дітвори зібралось за столом де робили окопні свічки.

– Відважуємо і кладемо у чайник 500 грамів парафіну. Якщо буде 520 – не страшно. Ага. 505 грамів. Ідеально. Тепер відважуємо 210 грамів воску і теж кладемо у чайник. Плитка гріється. Як тільки почне плавитись, перемішуємо, і слідкуємо щоб не перегріти, – навчає дітлахів Катерина Кішкунова, яка переїхала до Черкас із Луганська ще у 2014-році.

У житті пані Катерина – програміст, але за час відкритого вторгнення російських загарбників стала «метром» і у справі виготовлення окопних свічок. Разом із подругою Світланою вона прийшла вчити юних черкащан робити окопні свічки.

Під чуйним керівництвом майстринь школярі успішно варять суміш і заливають нею сформовані окопні свічки.

–  Дізналась про майстер-клас і вирішила прийти сюди, щоб допомогти виготовляти окопні свічки, і, як би це пафосно не звучало, але й передати українським бійцям частинку свого тепла. Бо кожна з цих баночок може допомогти солдату зігрітись у холодних бліндажах чи окопах. Адже треба розуміти, що ми можемо прийти з вуличного холоду у теплу затишну оселю і зігрітись, а наші солдати на передовій такої можливості не мають. Тож хочеться хоч чимось їм допомогти, – сказала пані Катерина.

І у Катерини і у Світлани є маленькі діти, і коли їх вкладають спати, мами, кожна у себе вдома робить щось корисне для майбутньої Перемоги. Світлана плете маскувальні сітки, а Катерина виготовляє окопні свічки.

Аня Василенко і її донечка 4 річна Маша вибрали майстер клас по виготовленню вітальних листівок.

– Ми з нині окупованого Мелітополя. Рідне місто покинули у перший день вторгнення російських окупантів. У Черкаси приїхали тому, що подумали, що у центрі України має бути безпечніше. Про майстер-клас дізналась з групи переселенців з чату у «Телеграмі». Разом з Машею ми закінчуємо робити листівку для українських захисників. Вітання напише Маша. Вона вже знає літери, – розповіла Машина мама, поки сама Маша, засоромившись, ховалась під столом.

– Прийшли сюди, щоб допомогти зігріти українських солдат. Бо якраз для цього ми тут і робимо окопні свічки. Раніше боялись що не зможемо допомагати армії, а тепер бачимо, що дарма. Допомагати армії – це просто. Для цього треба лише бажання, – розповіли учениці 6-А класу ЗОШ № 13 Аня Коробкова і Даніела Темченко.

Суміш для окопних свічок варили під пильним наглядом майстринь і журналістів
Ксенія Портян і очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура
Шестикласники 13-ї школи поринули у процес виготовлення окопних свічок
Юлія Волкова та команда БО «БФ «Хрещатик Сіті» (з ліва на право): волонтерка фонду Ірина Трущенко, очільниця фонду Інна Бандура, волонтерка фонду Тетяна Моргуненко.
Шестикласники 13-ї школи готують окопні свічки
Катерина Кішкунова, її подруга Світлана і учениці 6 – А класу ЗОШ № 13
Аня Василенко і її донечка 4 річна Маша
Учениці 6-А класу ЗОШ № 13 Даніела Темченко і Аня Коробкова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *