Для “Центру матері та дитини” у Черкасах придбали обладнання на 38 млн грн

Черкаська міська влада дбає про те, щоб жителі міста могли отримувати якісні та сучасні медичні послуги. Для цього, серед іншого, оснащують заклади охорони здоров’я Черкас новим обладнанням. Приміром, Черкаський міський пологовий будинок у 2022 році отримав майже на 38 млн грн нового обладнання. Завдяки цьому в закладі покращують умови надання медичної допомоги жінкам, породіллям і немовлятам. Про це інформує пресслужба Черкаської міської ради.

Упродовж 2022 року в КНП «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» народилися 1255 немовлят, зареєстрували понад 80 тисяч відвідувань жіночої консультації, лікарі провели 1907 вагітних, пролікували в гінекологічному відділенні понад 1700 жінок, з них 1400 прооперували.

Як зазначає директор закладу Дмитро Вітренко, саме для покращення умов надання медичної допомоги та перебування пацієнток необхідне нове обладнання.

«Завдяки підтримці міської влади ми змогли придбати і встановити понад 60 багатофункціональних ліжок, апарати УЗД експертного класу, мобільні пересувні системи УЗД, апарати для радіохвильового лікування, 4 сучасних аналізатори крові для роботи лабораторій, мобільну рентгенівську систему, – розповідає Дмитро Вітренко. – Для оцінки внутрішньоутробного стану плоду отримали фетальні монітори або кардіомонітори. Їхнє використання в жіночих консультаціях та в пологових залах покращує надання медичної допомоги матерям і немовлятам, знижує захворюваність новонароджених. Сучасними операційними столами, безтіньовими лампами, ендоскопічним малоінвазивним обладнанням ми змогли оснастити наші операційні».

За словами керівника закладу, пологовий будинок «Центр матері та дитини» розвивається і відповідає всім вимогам надання сучасної гінекологічної та акушерської допомоги. Тут діють клініко-діагностична лабораторія, відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії, відділення патології вагітності та 2 жіночі консультації на вулиці Чехова та 30-річчя Перемоги. Фахівці закладу надають допомогу як амбулаторним, так і стаціонарним пацієнтам.

«За кошти міського бюджету ми отримали в жіночу консультацію 3 апарати, зокрема, для радіохвильового лікування патології шийки матки і діагностики, – розповідає завідувач жіночої консультації КНП «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» Олександр Діхтяренко. – Цей апарат відрізняється від попередніх тим, що лікує радіохвилями. Метод безболісний і ефективний».

Вкрай необхідним є нове обладнання для породіль та новонароджених. Завідувачка акушерського відділення Ірина Дейнека демонструє цілий комплекс, закуплений за підтримки міської влади.

«Відкрита реанімаційна система для новонароджених, яку ми отримали, знаходиться в кожній пологовій залі, – говорить Ірина Дейнека. – Вона необхідна для реанімації після пологів, якщо немовля цього потребуватиме. Тут підтримується підігрів знизу і зверху, необхідний температурний режим і різні позиції столика. У пологовій кімнаті розміщено монітор пацієнта, який дає можливість вимірювати артеріальний тиск, підраховувати пульс, сатурацію кисню, робити електрокардіограму. Породілля на місці може отримати всі дані. Поруч – монітор для вимірювання частоти серцебиття плоду та сили перейм під час пологів».

Підсилили новим обладнанням і відділення патології вагітних, щоби допомогти жінкам доносити і народили здорову дитину.

«За міський кошт нам придбали високоефективний кардіотокограф екстракласу, який дає можливість вирішувати питання про терміновість розродження вагітної та внутрішньоутробний стан плоду, що дуже важливо, – пояснює завідувачка відділення патології вагітності Ольга Гаркавенко. – З’явився також сучасний портативний УЗД-апарат, який дає можливість простежити стан вагітної та плоду безпосередньо в стаціонарі цілодобово, без вихідних, за нагальної потреби».

Аби надавати якісну медичну допомогу жінкам міста, торік придбали нові лапароскопічну та гістероскопічну стійки для гінекологічного відділення пологового будинку.

«Ендоскопічний методі лікування особливо важливий для лікування жінок при неплідності трубного походження, – розповідає завідувач гінекологічного відділення Петро Троценко. – Придбано також спеціальну операційну лампу, яка складається з 2-х частин, завдяки системі освітлення можна оперувати пацієнток одночасно з двох положень. Також операційна оснастили багатофункціональним операційним столом на електроприводі. Завдяки цьому є можливість зручніше працювати хірургам, змінювати положення пацієнта і транспортувати його з операційної у палату».

Клініко-діагностична лабораторія закладу отримала 4 нових аналізатори.

«Біохімічний аналізатор крові, аналізатор газів крові та електролітів, гематологічний автоматичний та хемілюмінісцентний імунологічний аналізатори дають можливість оперативно отримати максимальну інформацію про стан здоров’я і жінки, і немовляти, що вкрай важливо при складних ситуаціях під час операції та пологів», – розповідає завідувачка клініко-діагностичної лабораторії Тетяна Жук.

За словами дирекції КНП «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини», незалежно від місця прописки, жінки мають право вибрати цей медичний заклад для спостереження під час вагітності та проведення пологів згідно з сучасними перинатальними технологіями, гінекологічного обстеження та лікування, проведення оперативних втручань на найвищому рівні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *