Хатинку в лісі де можна безкоштовно відпочити, облаштували черкаські лісівники

Хатинку у лісі для мандрівників та любителів поблукати по лісових нетрях збудувалиі облаштували лісівники Смілянського лісгоспу. У ній кожний бажаючий може знайти прихисток від негоди, обігрітись, приготувати їжу та перепочити. І все це безкоштовно.

Про лісову хатинку, у якій можна безплатно відпочивати у мережі «Фейсбук» розповів відомий краєзнавець зі Сміли Сергій Тимофеєв.

«Під час однієї з екскурсійних подорожей з біженцями завітали до рекреаційної зони Смілянського лісництва. Мої екскурсанти були вкрай здивовані, побачивши обладнану будівлю без замка з інструкцією, як користуватися та побажаннями гарного відпочинку», – написав Сергій Тимофеєв і дав орієнтування на локацію: стара Графська дорога, поблизу Виноградського монастиря. Відстань від Сміли – 14-16 км, від Черкас: 36-40 км.

А ще, за реакцією екскурсантів краєзнавець зробив висновок, що з серед переселенців варто вести ідеологічно-просвітницьку роботу та знайомити з трагічною, і водночас героїчною історією центральних регіонів України.

«Мої екскурсанти були вкрай здивовані побачивши обладнану будівлю без замка з інструкцією як користуватися та побажаннями гарного відпочинку. Те що вони сказали писати не варто, але на мою думку “владі” слід звернути увагу на ідеологічно-просвітнтцьку роботу з біженцями вони нічого взагалі не знають про велику і трагічну історію центральної України, історію людей які тут жили, творили, будували нашу сьогоднішню країну. Особистість вихована в суспільстві на історії своїх предків – то кремінь, особистість без історії свого походження – м’якина», – написав він.

Скористатись затишком хатинки може будь-хто і будь-коли.. Увійти до неї просто, бо двері будинку ніколи не замикають. Грошей з гостей не беруть У оселі є столи і піч. У сарайчику –дрова, які треба колоти власноруч, якщо захочеш розтопити піч. У дворі – альтанка і туалет. Головне і єдине правило користування – прибирати за собою. Тобто, після користування хатинкою, її і все у ній , і все, що навколо необхідно залишити так, як було до вашого прибуття, щоб таким же затишком могли скористатись і інші гості.

Збудували і обладнали хатинку працівники Смілянського лісгоспу, очевидно, взявши на озброєння досвід сибірських мисливців-промисловиків.  

Будь-мисливець-промисловики, що має в своєму розпорядженні ділянку лісу, розставляє мережу зимовників. Зазвичай ця мережа складається з основної хатинки, де можна жити постійно, і невеликих будиночків-зимовників, в яких можна переночувати по шляху проходження. За традиціями сибіряків, відстань між зимовивниками має дорівнювати одному денному переходу.

Основне призначення хатинки мисливця – дах над головою і міцні стіни, які можуть приховати від лютого морозу, злий хуртовини, проливного вітру (поширений варіант утеплення стін мохом показаний на малюнку нижче) і небезпек нічний тайги (ведмедів в тому числі, тому потрібно подумати про додаткову захист будиночка). У зимовище завжди є трохи продуктів тривалого зберігання і запас дров на тиждень. Двері в таких будиночках не закривають, щоб кожен мисливець, лісник, грибник або турист, який заблукав у тайзі, міг вижити в суворих умовах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *