У черкаській гімназії діє екскурсійний гурток

Старшокласники черкаської гімназії №31 організовують просвітницькі та культурологічні лекції про добу козацтва. Під час яких проводять тематичну екскурсію містом, розповів Суспільному директор Сергій Шамара.

Суспільне відвідало одну з екскурсій та прослухало лекцію про козаків. Сергій Шамара присвятив лекцію кошовому отаману Івану Підкові, пам’ятник якому розміщений в одному із парків Черкас. Пан Сергій — член топонімічної комісії, тому у контексті лекції згадує і про це:

“У Черкасах є вулиця Козацька та вона розташована не в історичній частині міста”.

Частину екскурсії розповіла десятикласниця Анастасія Данчишин. Додала, що таке навчання вважає корисним:

“Взагалі Черкащина – це колиска козацтва, тому саме цій темі ми більше приділяємо уваги. Але, оскільки програма 10 класу ґрунтується на періоді 19 століття, цей матеріал є корисним доповненням до загального курсу історії України. Він поглиблює й розширює мій погляд на усі історичні події, моменти, які ми вивчаємо і це хороша опора при підготовці до ЗНО”.

Історією цікавиться і на таких екскурсіях почувається готовим до дискусій з ровесниками одинадцятикласник Артем Товт:

“Зараз це актуально, бо в Україні триває війна і дуже багато людей заперечують нашу правоту. Тому історія для мене є дуже цікавим предметом”.

Теми екскурсій найрізноманітніші, зазначив директор гімназії Сергій Шамара. Все залежить від актуальності та важливості для суспільства:

“Остання хвиля перейменувань, яка відбулася у Черкасах, мене наштовхнула на думку, що через те, що у нас скрізь називають місто козацьке. Я хотів розібратися і продемонструвати учням наскільки ж воно козацьке і скільки у нас таких топонімів, де вони зосереджені”.

За словами Сергія Шамари, поки що екскурсії доступні лише для гімназистів закладу, але радить стежити за анонсами подібних проєктів у Черкасах – для дорослих формат таких лекцій також доступний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *