У двір запливають на човнах і прив’язують машини: як черкащина оговтується від повені (відео)

Рівень води у підтоплених повінню селах знижується. На Черкащині вода ще повністю не повернулася в річище, але частково відступила з хат і дворів. Люди почали підраховувати перші збитки та просушувати речі з будинків.

Про це у сюжеті журналістів «5-го каналу».

Наша знімальна група побувала в хуторі Хрещатик на Черкащині.

На суші нашу знімальну групу зустрічає на човні Сергій – житель хутора Хрещатик. До його будинку дорога лише водою.

“Зараз тільки один вид транспорту – човни і все, більше нікуди нічим не можна дістатися, з усіх боків вода. Можна літаком, але у нас нема”, – жартує житель Хрещатика Сергій.

Пливемо річкою Рось – це притока Дніпра, яка вийшла з берегів і залила село. Над водою видніються затоплені хати і двори. Навігація нині закрита, але відрізаним від цивілізації дозволили виходити на воду, доки вона не повернеться в річище.

У двір запливаємо понад парканом, річка до самої хати. Нас зустрічає дружина Сергія Ольга. Відразу хвалиться, вода значно пішла і звільнила частину саду. Біля будинку стоять два напіврозібраних автомобілі – їх не встигли вивезти до повені, тож нині просушують.

У дворі вже можна ходити в чоботах – хвалиться Ольга. А ще нещодавно тут було не пройти.

“Були такі дні, що ми поставили драбину на вікно другого поверху і поставили човен прямо під цією драбиною, щоб вилізти якщо піде велика хвиля, яка буде збивати і будинки, машини свої прив’язали, бо вони плавали, їх зносило течією”, – розповідає місцева жителька Ольга Кравт.

Це відео зняте три тижні тому – в перші дні водопілля. Ольга ледь відчиняє власні ворота, по пояс у воді. А чоловік Сергій доправляє на сушу сусідів, які відмовились евакуюватись і лишилися вдома.

Нині родина мешкає на другому поверсі, на першому ще дуже сиро. У деяких будовах на дворі – і досі вода. Відколи її рівень став падати – селяни почали на лавках та деревах просушувати речі.

Місцеві кажуть, збитки від високої води – чималі. Тільки-но річка повернеться до русла – треба робити ремонти і всередині, і ззовні будівель. А ще заробляти гроші на нові меблі та побутову техніку, адже більшість – не відновити.

Як плавали та починають оговтуватися від повені – Ольга показує у соцмережах. Від початку водопілля її акаунт став дуже популярним, деякі відео набирали понад мільйон переглядів.

За затопленою частиною села спостерігають не лише через соцмережі – кажуть у громаді. Нині відрізаними від материка досі лишаються два десятки хат. На хуторі очікують, що підтоплення нарешті піде на спад.

“Ми постійно на контакті з потерпілими жителями нашої громади, створена комісія по обстеженню, але вона може працювати тільки як зійде вода. Звернулися також до обласного керівника військової організації щодо відшкодування збитків, бо наш бюджет, звісно, не потягне таких моментів”, – зазначив голова Мошнівської ОТГ Богдан Шкарбута.

Ольга із Сергієм чекають на компенсацію та вже невдовзі планують повертати додому своїх тварин, яких віддали на перетримку. Це п’ятеро собак та кури – їх вдалося врятувати. Не пережила високої води лише свинка Фрося – потонула.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаська область, “5 канал”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *