У Черкасах обговорювали можливості покращення допомоги і взаємодії з внутрішніми переселенцями

У Черкасах відбулося виїзне засідання Міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО України». На ньому обговорювали можливості покращення адаптації внутрішніх переселенців у нашу громаду. Депутати Верховної Ради України разом з представниками обласної та міської влади намагалися знайти шляхи вирішення наявних проблем.

Перед початком засідання народні обранці з Міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО України», оглянули притулок для внутрішніх переселенців, що діє у Черкасах на вулиці Благовісній. Ознайомилися з умовами проживання мешканців та поспілкувалися з переселенцями.

Також оглянули хід опоряджувальних робіт, які тривають у приміщенні колишнього дитячого садка. Його переобладнують під житло для переселенців.

«Те, що ми побачили в Черкасах, дуже потужно, – зазначив під час засідання співголова Міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО України» Максим Ткаченко. – Дякуємо владі Черкас та області, головам і представникам територіальних громад за роботу, яку вони виконують для внутрішніх переселенців. Ви сьогодні – один з позитивних прикладів, який ми будемо наводити іншим в Україні».
Під час засідання зазначили, що нині в Україні нараховується майже 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. У Черкасах наразі проживають 29 728 внутрішньо переміщених осіб, з них 7 021 дитина, 1 373 особи з інвалідністю. Допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам отримують 16 240 сімей.

І головні проблеми цих людей зараз – забезпечення житлом, працевлаштування, соціальна адаптація в нову громаду.

З метою успішної інтеграції ВПО в громаду Черкас відкрито хаб для соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб. Організовані клуби за інтересами, групи самодопомоги, надається допомога в оформленні документів, вивченні державної мови, сприянні у встановленні зв’язків організаціями з іншими внутрішньо переміщеними особами з цих громад, їх об’єднаннями та осередками, консультування, психологічна допомога.

У 2022 році прийнята програма надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам у м. Черкаси у зв’язку із введенням воєнного стану на 2022 – 2024 роки.
Виконавчим комітетом Черкаської міської ради утворено координаційну раду з питань забезпечення прав і гарантій внутрішньо переміщених осіб у м. Черкаси.

Під час засідання обговорили роботу обласної та міської влади зі створення належних умов для забезпечення житлом і роботою внутрішніх переселенців, роботу з фондами, необхідність удосконалення законодавчої бази. Йшлося про можливість пільгових кредитів для житла внутрішнім переселенцям. Для заохочення роботодавців на законодавчому рівні потрібно ввести квоту з працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

«Я вдячний народним депутатам, які приїхали, аби почути проблемні питання, що виникають під час роботи з переселенцями та допомогти з їхнім вирішенням на законодавчому рівні. Впевнений, що зустріч у такому форматі – не остання, – відзначив Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко. – Найбільша проблема – інтегрувати цих людей у соціум. Саме цим зараз переймається міська влада. Окрім притулку, який вже діє, цього року хочемо закінчити облаштування приміщення у центрі по роботі з дітьми внутрішньо переміщених осіб з можливістю тимчасового проживання по вулиці Кобзарській. Там зможуть мешкати 150 осіб. Проводимо процедуру тендерних закупівель на капітальний ремонт ще двох приміщень на вулиці Чорновола, де зможуть мешкати до 300 осіб. Наступного року хочемо забезпечити близько 500 осіб житлом квартирного типу. Ми й надалі будемо прислуховуватися до потреб наших співгромадян та шукати можливості їм допомогти».

Депутати Верховної Ради України, зі свого боку, запевнили що працюватимуть на законодавчому рівні, аби допомогти вирішенню низки проблем внутрішньо переміщених проблем на рівні всієї держави. Крім того, запевнили, що найближчим часом для дітей, які проживають у черкаському притулку на Благовісній, встановлять новий дитячий майданчик.

«Як представники Міжфракційного об’єднання, ми об’їздили всю Україну, спілкуємося і з внутрішніми переселенцями, і з представниками влади на найвищому рівні, аби допомогти вирішенню проблем, які виникають на місцях, – сказав депутат Верховної Ради України Олег Арсенюк. – І розуміємо, що проблеми ВПО зараз – це не тільки продуктові набори та гуманітарна допомога. На перший плани виходять проблеми з працевлаштуванням, житлом, юридична та медичне забезпечення. Від себе особисто дякую всім черкащанкам, які потужно працюють для допомоги нашим внутрішнім переселенцям, адже в родині чужої біди не буває».

За інформацією пресслужби Черкаської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *