На Черкащині  триває кампанія з імунізації проти кору

Всеукраїнська catch-up (наздоганяюча) кампанія з імунізації проти кору триває в області. Її мета – зменшити ризики поширення хвороби, зробивши щеплення. У регіоні вже відкрито 306 пунктів щеплень і 14 центрів масової вакцинації, працюють 14 мобільних бригад. Про це повідомила начальниця обласного управління охорони здоров’я Антоніна Уманець на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як вона розповіла, нині в Україні існує ризик виникнення спалаху кору. Останній такий фіксували у 2017-2019 роках.

– Ми акумулюємо зусилля в реалізації кампанії з імунізації проти кору, – наголосила Антоніна Уманець. – Плануємо вакцинувати дітей і дорослих із цільових груп. Це допоможе зменшити ризики поширення хвороби. Особливу увагу приділяємо інформуванню населення.

На початку червня міжнародним дитячим фондом ЮНІСЕФ в Україну доставили 657 000 доз вакцини проти кору, краснухи та паротиту. Зокрема, до Черкащини спрямовано 10 300 доз вакцини. Вони вже розподілені та розвезені по районах.

Головний державний санітарний лікар області Володимир Папач зауважив, що кір – одна з найзаразніших інфекцій у світі. З 10 невакцинованих людей, які проконтактували із хворим, 9 захворіють. За 6 місяців цього року в Україні виявили вже 20 випадків. На Черкащині – жодного. Проте впродовж 2020 – 2022 років у нашій області зафіксовано 12 випадків кору.

– Головна причина спалахів кору — низьке охоплення профілактичними щепленнями дітей у попередні роки, – пояснив Володимир Папач. – Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет від цієї хвороби. І цього можна і потрібно досягти через вакцинацію, передусім – серед дітей.

За catch-up кампанію заплановано провести 7637 щеплень дітей. Зокрема, 1 дозою – 3222, 2 дозою – 4415.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *