У Черкасах обговорювали можливість протидії сексуальному насиллю

Публічне обговорення взаємодії органів місцевої влади та громадськості у попередженні та реагуванні на сексуальне насилля, пов’язане з конфліктом, відбулося у Черкасах. Представники різних гілок влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, правоохоронці та юристи озвучили свої напрацювання. Разом шукали можливі шляхи співпраці для допомоги постраждалим.

З початку російсько-української війни 2014 року, як свідчить статистика, факти застосування сексуального насильства зросли в Україні. А після повномасштабного вторгнення рф війська агресора взагалі застосовують сексуальне насилля як метод ведення війни у величезних масштабах: для залякування, деморалізації, помсти чи покарання цивільного населення на окупованих територіях.

Тому виявлення, допомога та реабілітація постраждалих від цього виду злочину, надання їм всебічної правової та соціально-психологічної допомоги є одним зі стратегічних напрямів роботи державних органів та громадських інституцій в умовах війни.

Від імені міського голови Анатолія Бондаренка заступниця голови Марина Гаркава подякувала представникам Уряду і всім причетним за масштабну роботу з протидії насильству та за увагу до нашого регіону, де проводиться нинішня зустріч.

«Ми бачимо сьогодні високий рівень психологічної травми в нашому суспільстві. І, за досвідом країн, які пережили війну, розуміємо, що рівень насилля може, на жаль, зростати, – сказала Марина Гаркава. – Тому міська влада намагається завчасно реагувати і протидіяти різним проявам насильства, працюємо з міжнародними партнерами. У Черкасах створена координаційна рада з протидії насильству, працює мобільна бригада, яка виїздить на виклики громадян про факти насильства. Маємо для цього 2 автомобілі. І до кінця року сподіваємося у співпраці з фондом народонаселення ООН відкрити кризовий центр для жінок, які постраждали від насильства. Крім того, в місті постійно діють гарячі лінії Центру соціальних служб, куди можуть звернутися постраждалі».

За словами члена виконавчого комітету Всеукраїнської асоціації прокурорів Сергія Ніжинського, за весь період війни зафіксували більше 93 000 звернень про сексуальне насильство через «гарячу лінію» Національної поліції України. Лише один Центр допомоги врятованим у м.Запоріжжя прийняв понад 6 500 звернень, серед яких значна частина від потерпілих внаслідок сексуальних злочинів під час війни. За даними офісу Генерального прокурора, наймолодшій жертві – 4 роки, найстаршій – за 80.

Під час зібрання Урядова уповноважена з питань гендерної політики, голова міжвідомчої робочої групи з питань протидії сексуальному насильству, пов’язаному зі збройною агресією росії проти України та надання допомоги постраждалим Катерина Левченко презентувала напрацювання, зроблені на рівні держави, для протидії сексуальному насильству під час конфлікту.

За її словами, наразі створена тимчасова слідча комісія та розроблена низка законопроектів, які необхідно прийняти для вдосконалення правової бази із цього питання. Висловила потребу включити до міжвідомчої урядової робочої групи представників з регіонів, у тому числі й з Черкас.

«Для нас дуже важливий міцний контакт між національним рівнем і регіональним. Це допомагає ефективніше реагувати на випадки насилля, – сказала Катерина Левченко. – Кожен регіон України сьогодні має велику кількість внутрішньо переміщених осіб. Лише в місті Черкаси офіційно зареєстровано майже 30 000 внутрішньо переміщених осіб, і майже сто тисяч – в Черкаській області. Серед них можуть бути постраждалі, які жили на окупованій території, тепер потребують допомоги, але з різних причин мовчать. Тому заклик «Не мовчіть», який ми використовували для протидії домашньому насильству, є актуальним і тут».

За словами Урядової уповноваженої, станом на 31 липня цього року офіс Генерального прокурора задокументував 224 випадки сексуального насильства під час збройної агресії росії проти України. На думку експертів, насправді цю цифру треба множити на 10, оскільки далеко не кожна жертва звертається. І в Україні є випадки, коли виносилися підозри солдатам і офіцерам російської армії, є заочні судові вироки, адже ті, хто скоював злочини, знаходяться за територією України. Наша держава працює з міжнародним кримінальним судом.

Нагадаємо, що в Черкасах з питань протидії насильству можна звертатися на гарячу телефонну лінію Черкаського міського центру соціальних служб за номером 330-900. Працює постійно мобільна бригада, яку можна викликати за номером 050 – 527 – 44 – 36.

Зазначимо, що побулічне обговорення окреслених проблем огранізовано ГО “Ua Experts”, імплементованого партнеру Фонду з народонаселення ООН (UNFPA) в рамках в рамках соціально-правового проекту Response&Prevention, за ініціативи Офісу Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики.

За інформацією пресслужюи Черкаської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *