Їжу, одяг, маскувальні сітки, фрукти, корм для тварин, привезли до Черкас німецькі волонтери (фоторепортаж)

Черкаси прийняли автопоїзд з гуманітарною допомогою з Німеччини у складі чотирьох «бусів» з причепами. Продукти тривалого зберігання (консерви), одяг, маскувальні сітки, фрукти і фруктові соки, корм для тварин привезли до Черкас волонтери з невеликого міста Ліндау (Баварія, ФРН). Зустрічали і опікувались німецькими колегами їх черкаські партнери з Благодійного Фонду БО «БФ «Хрещатик-Сіті», його очільниця Інна Бандура і перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко.

Про це з місця події повідомив журналіст «City News».

Близько шести тисяч кілометрів шляхам країн Західної, Центральної Європи подолав автопоїзд справжніх друзів України – німецьких волонтерів з невеликого  баварського міста Ліндау.  У небезпечну експедицію до охопленої війною України вирушило четверо безстрашних друзів з місцевої волонтерської організації «Ukraine hilfe» (перекл. – «Допомога Україні»), на чолі з невгамовним і емоційним, успішним ресторатором з Ліндау  Ральфом Айзенхутом.

У складі «експедиційного «корпусу» гера Айзенхута його не менш успішні земляки – будівельник і підприємець Маркус Нідінг, інженер Петер Беккер та Хелько Борншойєр. Ральфа і Маркуса з Україною поєднує дещо більше, ніж симпатія. Дружина Маркуса і цивільна дружина Ральфа – українки.

– Це вже моя дев’ята поїздка в Україну від моменту відкритого вторгнення росії. Перший раз, не дивлячись на реальну загрозу потрапити під російські обстріли, їздив у Одесу. Нині ж ми вже передали допомогу у Львів, Київ, Ірпінь. З Черкас поїдемо до Кропивницького та Дніпра. Звідтіля через Львів додому, – почав розповідь Маркус Нідінг.

– Ліндау – місто, що поблизу кордонів Німеччини з Австрією та Швейцарією. Для чого Вам так турбуватись про Україну, яка так далеко від Вашого рідного міста?, – автор запитав у Маркуса.

– Тут йде війна, страждають люди і ми не можемо ігнорувати цю реальність. Більше того. Відчуваємо гостру потребу допомагати українцям, які дуже потерпають від російської агресії.

– А що загалом жителі Ліндау знають, думають про війну в Україні, як ставляться до цього?

– По-різному. Хтось розуміючи, що відбувається в Україні, допомагає. Хтось не цікавиться, і не допомагає. Але загалом, німці мало знають про цю війну. Про російську агресію проти Україні зазвичай у Німеччині майже не чути. Про це не говорять німецькі телебачення, радіо, не пишуть німецькі газети. У теленовинах повідомляють лише про якісь значні поді. Таку картину спостерігаємо протягом останніх кількох місяців. Проте ми володіємо інформацією про те, що тут відбувається, бо самі її шукаємо. Інформації у мережі інтернет не бракує, але її бачить лише той, хто цікавиться і шукає. Чому так? – Не знаю. Але саме так нині є.

– Чи маєте у планах готувати нову гуманітарну поїздку в Україну?

– На противагу тому, що було у перші місяці війни нині стало важче збирати допомогу для України. Інтерес німців до України помітно зменшився. Однак, звичайно, ми не полишаємо нашої волонтерської роботи і будемо продовжувати її, бо ми чудово розуміємо, що тут відбувається, і що українці потребують допомоги. Ми усвідомлюємо наскільки важливо нині допомагати Україні вистояти у цій важкій війні.

У офісі БО «БФ «Хрещатик-Сіті» волонтерів з Ліндау урочисто привітала команда Фонду. Там же вони отримали нагороди з рук очільниці Фонду Інни Бандури, а волотерка Фонду Тетяна Моргуненко вручила німецьким колегам подарунки на згадку про Черкаси. Також їм команда Фонду подарувала прапор Черкас зі своїми підписами.

Протягом кількох годин перебування німецьких волонтерів у Черкасах вони ознайомились з містом, і категорично відмовились їхати далі, поки не відвідають військовий шпиталь. І лише передавши українським військовим, які лікуються у шпиталі,  смаколики з Німеччини, команда волонтерів з Ліндау вирушила до Кропивницького.

– Майже 6000 кілометрів складає маршрут, який подолали наші німецькі друзі, щоб доправити допомогу з Німеччини до Львова, Києва, Ірпеня, Черкас, Кропивницького, Дніпра. Сім вантажних мікроавтобусів з причепами (до Черкас прибуло чотири, решта поїхали у інші міста, – ред.) привезли допомогу в лікарні, дитячі будинки, будинки престарілих, гуртожитки де проживають родини ВПО. В Черкасах вони завітали до нашого фонду, та передали продукти тривалого зберігання, які ми плануємо доправити до Авдіївки та Марганця. Також корм для собак та котиків, і, звісно не забули передати іграшки для діток якими опікується наш фонд. Серед іншого були і фруктові смаколики, які ми одразу з Романом Сущенком передали до Черкаського обласного клінічного госпіталю. Дякую, Ralf Eisenhut та команді за ваше щире серце та підтримку України. Ваші вчинки дуже красномовні! Історія про те як маленька собачка, яку ви знайшли на смітнику в Києві тепер буде мешкати в вашій родині в Ліндау додає віри в дива! Разом до Перемоги!, – повіділилась враженнями очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *