Грант у 150 тисяч эвро на засоби виробництво успішно освоює підприємство на Черкащині

Працювати на економіку – нині одне із пріоритетних завдань Черкащини як тилової області досить успішно виконує індустрія краю і вже досягла провідні позиції в показниках експорту в Україні.

Про це на зустрічі із командою Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України», а дещо пізніше і в ході бізнес-зустрічі представників малого та середнього підприємництва Черкащини, грантодавців, банкірів та обласної влади наголошував начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

– На сьогодні економіка Черкащини має провідні позиції в показниках експорту в Україні. Частина – щодо виходу на нові ринки, інші – в масштабуванні своїх експортних можливостей та пошуку нових партнерів і грантів для розвитку. Саме на це і зорієнтована програма USAID, – наголосив Ігор Табурець.

Черкащина вже має практичні результати такої комунікації. До прикладу –підприємство Aramis, що активно співпрацює з USАID.

– З останнього: воно отримає від організації 150 тис. євро гранту на засоби виробництва, – розповів Ігор Табурець –  На підприємстві виготовляють верстати з лазерної обробки металу. Його продукцію вже обирають до 300 виробників України.

Про те, як збільшити колективну «економічну швидкість», де брати ресурс для розвитку і які нині є для цього інструменти йшлося на  бізнес-зустрічі представників малого та середнього підприємництва Черкащини, грантодавців, банкірів та обласної влади.

Про що говорили в ході зустрічі чув  журналіст «City News», який брав участь у роботі форуму.

Основні напрями підтримки економіки регіону окреслив начальник обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

– Бізнес продовжує адаптуватися до роботи в нових умовах, – зауважив він. – Хоч викликів вдосталь: морська та повітряна блокада, руйнування ворогом енергетичної та промислової інфраструктури, міграція мільйонів українців. Релокованим підприємствам узагалі доводиться вибудовувати все з нуля. Ми – як обласна влада – завжди поруч і підтримуємо їх на шляху перезапуску.

Як повідомив очівльник області, на Черкащину релокувалось 41 підприємство з кількох регіонів області, як то Харківська, Херсонська, Запорізька,  Дніпропетровська, Сумська, Чернігівська тощо. Одне з таких – херсонська швейна компанія «ВІД». В області вона розпочинала діяльність фактично з «нуля» після початку великої війни.

– Наша компанія працювала на Херсонщині понад 10 років, і в один момент ми лишилися всіх своїх підприємств. Тож на Черкащині все налагоджували наново. За рік створили близько 320 робочих місць, запустили 4 підприємства, 3 з яких працюють саме на Черкащині. Для мене, як представника бізнесу, дуже важливо відчувати спокій та підтримку. І в цьому регіоні ми знайшли саме таку комфортну атмосферу для роботи. Дякую за сприяння керівництву області, – поділився директор компанії Ярослав Скрипник.

Черкащина – перспективний регіон для інвестування.

У цьому переконаний директор із розвитку ЕФІ-груп Сергій Пінькас.

– Черкаська область для нас пріоритетна у плані інвестицій на сьогодні. Адже має вигідне територіальне розташування, є цікавим логістичним напрямком. Надважливим є й безпекове питання. Крім того, регіон має вільні площі та енергетичні потужності. Трудовий потенціал теж високий, – зазначив він.

Як запевнив Ігор Табурець області є кілька інвестоб’єктів, які перебувають на завершальній стадії, зауважує. Це – сучасні технологічні виробництва.

– Як би це дивно не звучало, але під час війни є місце навіть інвестиціям.Це доводять наші підприємці. Для нас пріоритетним є розвиток переробних потужностей. Це розуміємо ми, бізнес і наші партнери. Переробка, а особливо глибинна, технологічна – це не тільки вирішення логістичної проблеми, але й підвищення додаткової вартості продукту. Саме на це ми робимо велику ставку, – підкреслив очільник Черкащини.

Гранти – це інвестиція у розвиток підприємців, що вимірюється ефективністю та зростанням їхніх показників. У цьому переконаний радник із розвитку сфер виробництва та сервісів Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Олексій Кушнір.

– Основна наша ціль – створення умов для спрощення бізнесу, підтримка малого та середнього підприємництва. Передовсім кошти грантів ітимуть на придбання обладнання, аби підприємці могли зробити певний ривок у своєму виробництві, а також на навчання, тренінги. Ви не повертаєте кошти, ви повертає нам їх своїми динамічно зростаючими показниками, – пояснив він.

Володимир Лимаренко-Полянський
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *