Півмільйона гривень на діяльність отримають десять волонтерських організацій Черкас, які переможуть у конкурсі

Фінансову допомогу волонтерам зі своїх коштів вирішила надавати громада Черкас. Представників волонтерських організацій ознайомили з суттю новаційної програми, що її недавно ухвалила Черкаська міська рада. Відповідно до її умов, волонтерські організації отримали можливість змагатись за грант у сумі 50 тисяч. У фонді програми півмільйона гривень з міської скарбниці.

Як повідомив з місця подій журналіста «City News» у Черкаській міській раді провели зібрання з участю представників волонтерських організацій. У їх ході влада роз’яснила волонтерам основні засади програми, яка дає їм доступ до використання у своїй діяльності коштів міської скарбниці. Серед основних умов – до участі у конкурсі допускаються лише офіційно зареєстровані волонтерські організації, діяльність яких спрямовані на допомогу Збройним Силам України.  

Для участі у ній волонтерським організаціям варто взяти участь у конкурсі. Десять переможців отримають по 50 тисяч

Обговорюючи програму волонтери звернули увагу влади на те, що сума у 50 тисяч, яку може виграти у конкурсі волонтерська структура надто мала. Також вони не безпідставно вказали, що їх діяльність далеко не обмежується допомогою армії, адже є маса напрямків для волонтерської роботи. Це і допомога переселенським родинам, людям з особливими потребами, втілення різних соціальних програм тощо.

Про умови участі у міській програмі  журналісту «City News» розповіла керівниця департаменту соціальної політики Юлія Ніконенко.

– Конкурс на отримання грантового фінансування проводитимуть у застосунку «Дія». Там є майданчик, який називається «е-конкурс». Саме цей майданчик дозволяє організатору оголосити конкурс, а також описати його зміст і вимоги до нього Найголовніша вимога — це має бути юридична особа, зареєстрована протягом останніх двох років. Найменший термін – це шість місяців до дати оголошення, – зазначила Юлія Ніконенко.

Також за її словами, програма – це пілотний проєкт, який тестуватимуть тільки у співпраці з тими волонтерами, які займаються доставкою закордонної гуманітарки. Адже кошти передбачені лише на покриття логістичних витрат та оренду приміщень для зберігання допомоги.

– Це перший пілотний проєкт, який в Україні ще ніде не реалізовувався. Нині на нас дивляться мої колеги з інших куточків України і коли ми покажемо результат, ухвалення і втілення аналогічних  проектів у інших громадах та регіонах країни стане масштабною практикою в Україні, – пояснила авторка програми – очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Вона ж розповіла про те, як виникла ідея проєкту і чому саме він орієнтований на доставку гуманітарної допомоги в Україну.

– Благодійний фонд «Хрещатик Сіті» працює від початку вторгнення російських загарбників  в Україну. Маємо багато партнерів і спілкуємося з багатьма нашими колегами-волонтерами. Відтак знаємо проблеми та потреби волонтерів. Одна з головних – це оплата послуг з логістики. Наприклад, волонтери знайшли закордонних партнерів, які зібрали для України надзвичайно актуальну допомогу і готові її надати, але у волонтерів,  банально немає ресурсів, щоб оплатити послуги перевізника або знайти пальне. У аналогічну ситуацію потрапляв і наш Фонд, який втілює дитячий проєкт – підтримує 150 родин переселенців. І у нас була така ситуація: партнер мав дитяче харчування, яке ще півроку залишалось придатним до вживання протягом півроку, але пошуки  коштів на перевезення та перевізників настільки затягнулись, що настав момент, коли їхати по ті продукти вже не було резону. Вантаж зіпсувався. Тож втілення цієї програми – це дуже важлива підтримка для волонтерів. Погоджуюсь з думкою інших волонтерів, що 50 тисяч на одну організацію це мало, але це краще ніж нічого. Проте, часто цієї суми достатньо, щоб оперативно доправити до ЗСУ конче необхідні їм медичні засоби, а це вже про порятунок життів. Саме на це і спрямовано програму. Тут почула від волонтерів і про інші напрямки, які потребують уваги. І я розумію їх значимість, бо сама волонтер. Але ж треба з чогось починати. Думаю, так, почнемо, покажемо результат, а потім будемо розширювати як фінансування так і самі напрямки, – розповіла Інна Бандура.

Її слова підтвердила і заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава:

– Департамент соціальної політики знайшов механізм втілення програми. Депутатський корпус піддавав сумніву цю програму, але з другого разу вона пройшла через сесійну залу і наразі ми маємо фінансову підтримку. Це тестовий режим, все для нас буде вперше, для волонтерів теж. Треба спробувати, як воно працює. Далі зможемо говорити про інші суми. Але треба з чогось починати, – підкреслила Марина Гаркава.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *