У Черкасах всеукраїнський чемпіонат з вітрильного спорту проводять через війну (фото)

Нині у акваторії Дніпра вже другий день вирують пристрасті і кипить запекла боротьба. У Черкасах вже другий день триває всеукраїнський чемпіонат з вітрильного спорту. Наступні змагання відбудуться на водах Яворівського озера, що на Львівщині.  

Про це з місця події повідомив журналіст «City News».

Стихії води й вітру підкорюють учасники чемпіонат України в неолімпійських класах яхт та серед юніорів з вітрильного спорту. Останній раз у Черкасах аналогічні змагання відбувались 60 років тому. Тож у нашому місті місті таке свято спорту проходить вперше за всі роки незалежності. У змаганнях, що триватимуть до вівторка, беруть участь  близько 70 учасників.

До Черкас приїхали спортсмени із Києва, з Миколаївської, Дніпропетровської, Донецької, Полтавської та Черкаської областей і навіть з окупованого нині російськими загарбниками Маріуполя.

Центральним майданчиком чемпіонату став черкаський яхт-клубу «Парус». Саме сюди зі своїми вітрильниками прибули команди спортсменів, які нині затято змагаються за звання кращих.

 У день відкриття змагань учасників привітали міський голова Анатолій Бондаренко, його заступниця Анастасія Чубіна.

– Сьогодні маю велику честь привітати всіх спортсменів та спортивні колективи. Наша вдячність також належить нашим незламним ЗСУ, які забезпечують можливість проведення таких подій. Відтак, через деякий час ми будемо підтримувати наших атлетів на хвилях Маріуполя та інших міст, які знову стануть вільними від окупації. Бажаю всім учасникам легких стартів та неймовірної конкуренції. Кожна перемога присвячується нашим героїчним захисникам, які зараз стоять на передовій, захищаючи нашу країну від ворога. Слава Україні! Переможемо!, – сказав у своєму вітальному слові міський голова Анатолій Бондаренко.

– Дякую ідейним натхненникам та всім організаторам чемпіонату. Ми як міська влада на чолі з міським головою Анатолієм Бондаренком підтримуватимемо всі починання наших спортсменів та працюватимемо над тим, аби в нас була потужна база й Черкаси були постійним місцем для проведення чемпіонатів такого рівня, – додала заступниця міського голови Анастасія Чубіна.

Як розповів віцепрезидент вітрильної федерації України Сергій Шумілов, свої сили учасники випробовуватимуть у п’яти класах яхт  – Finn, Ilca 6, Ilca 7, Ultra M, 470.

– Ми розширюємо географію виступів, проводитимемо змагання по трикутній та повітряно-вітрильній дистанції, – прокоментував він.

Журналісту ж «City News» глава вітрильного спорту в Україні розповів, що проведення змагань у Черкасах – вимушений крок, адже через війну традиційні місця для їх проведення нині не доступні через війну.

– Чемпіонат України з не олімпійських класах та чемпіонат України серед юніорів. Приїхали учасники майже з усієї України Є представник Києва, Маріуполя, Миколая, Дніпра. Тут у Черкасах є група людей, які займаються дитячою програмою вітрильного спорту. А діти – це платформа, на якій будується весь вітрильний спорт. Бо як не буде дітей у вітрильному спорті, то не буде звідки братися капітани.  Зараз ми стоїмо біля яхт Клас У-3. Це національний клас яхт, який є тільки в Україні. Це розробка українських вітрильників, і під час чемпіонату юні спортсмени будуть змагатись на них. Це не кільові судна, а швертботи є олімпійський клас 470. Це міжнародний клас яхт, на яких беруть участь у Олімпійських іграх. Його назва походить від довжини судна – 4.70 метра, – поінформував Сергій Шумілов.

А ще кривава російська агресія проти України змусила ентузіастів вітрильного спорту опановувати інші водойми.

– Війна унеможливила проведення змагань з вітрильноо спорту у звичних для нас водах. Бо завжди під рукою були Одеса, Миколаїв, Севастополь. Але зараз це не доступно. Тож війна змусила нас шукати нові можливості, освоювати нові водойми. Нині проводимо змагання у Черкасах, де такого не було протягом кількох десятиріч. А з 12 по 17 у вересні будемо проводити змагання на Яворівському озері у Львівській області. Розглядаємо можливість проведення змагань у Івано-Фанківській області на Бурштині, Тилігульському лимані на Миколаївщині, він розташований у місці, де вона межує з Одеською областю.

Під час підготовки спорядження спортсмени охоче спілкувались із журналістом «City News».

Про себе розповіли члени команди обласної спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерва (ОСДЮШОР) з м. Миколаїв, які змагатимуться на човні олімпійського класу 470. Про себе і команду журналісту розповіла її капітан 16-річна Аліса Саннікова. У команді на чолі з Алісою – шкотовий Віталій Запорожець, який зі своїх двадцяти з гаком 10 років віддав вітрильному спорту.  

– Мене звати Аліса а це Віталій. Ми команда і змагаємось у класі 470.

– І скільки Ви вже у вітрильному спорті?

– Можна сказати, що з народження. У мене мама тренер вітрильного спорту, бабуся і дідусь також. Дядько – учасник Олімпійських ігор.

Стерновий Данило Райчук з Дніпра теж у вітрильному спорті понад 10 років. Він змагатиметься на вітрильнику Ilca 6, який розрахований на одного спортсмена.

Колега Данила по команді 16-річний стерновий Артем Олійник у спорті шість років. Як і Данило, він теж «одинак», і самотужки керуватиме таким же човном.  

Володимир Лимаренко-Полянський

Віцепрезидент вітрильної федерації України Сергій Шумілов
Віталій Запорожець і Аліса Саннікова (м. Миколаїв)
Стерновий Данило Райчук (м. Дніпро)
Стернові Данило Райчук і Артем Олійник (м. Дніпро)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *