Укриття у дев’ятій черкаській гімназії проінспектував мер Черкас (фоторепортаж)

Стан недавно відремонтованого укриття у черкаській гімназії № 9 перед початком навчального року проінспектував міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

За словами директорки гімназії Ірини Топчій, яка провела екскурсію шкільним укриттям для мера Черкас та журналістів, це сховище для учнів школи-гімназії обладнано на базі підвальних приміщень навального закладу та залфі шкільного тиру, для кульової стрільби, які коштом бюджету Черкас привели до належного стану.

Для комфортного перебування дітей у приміщеннях укриття облаштовано, шість стаціонарних і стільки ж біотуалетів. Є туалетна кімната і для дітей з особливими потребами. В укритті встановлено фільтр для очищення питної води. А від загрози радіоактивного забруднення вихованців гімназії захищатиме спеціальний протирадіаційний клапан.

– У нашому навчальному закладі навчається  1700 учнів. Навчальний процес, як і у більшості черкаських шкіл, відбувається у дві зміни. В приміщеннях укриття достатньо місця для одночасного перебування всіх учнів, які прийшли на уроки, – зазначила Ірина Топчій.

Як розповіли учителі гімназії, укриття облаштували таким чином, щоб відділити учнів 11- класів від загальної маси шклярів. Так ту передбачені окремі приміщення для 11-х класів та решти учнів від першого по дев’ятий класи. На відміну від кімнат для  розміщення учнів 1-х – 9-х класів, приміщення для одинадцятикласників оснащено так, що у ньому можна проводити навчання з загальних дисциплін для учнів всієї паралелі. Щодо решти класів, то укриття розраховані лише для комфортного перебування дітей під час загрози авіа-ракетних ударів, а не для навчання.

Певну модернізацію провели і для залів тиру. Окрім звичайного ремонту: заміни штукатурки стін, покриття підлоги, облаштування потужної системи вентиляції, зал для кульової стрільби на дистанцію 50 метрів оснастили протирикошетним захистом із спеціальної гуми.

У бесіді з журналістами з вуст одного з міських чиновників прозвучало, що під час випробувань з’ясували надзвичайна непробивна міць цих блоків. Адже їх не пробивають не лише кулі дрібнокаліберних гвинтівок (калібр 5,6 мм (.22 Long Rifle ), але й у вони є нездоланною перешкодою для куль більш потужною зброї, як то 7.62Х25 mauser (набої до пістолета ТТ, пістолета-кулемета ППШ-41) та 7.62Х39 (автомат Калашникова АК 47).

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Туалет для дітей з особливими потребами
Директора Ірина Топчій веде екскурсію по укриттю
Приміщення укриття
Зал для учнів 11-х класів
Система очищення питної води
Протирадіаційний клапан системи вентиляції укриття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *