Проєкт рішення міської соціальної програми «Турбота» на 2024 – 2028 роки погодив виконком Черкаської міської ради

Виконавчий комітет Черкаської міської ради погодив проєкт рішення міської соціальної програми «Турбота» на 2024 – 2028 роки. Вона спрямована на підтримку найбільш вразливих категорій жителів Черкас за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади. Що нового у цій програмі та які напрями планується реалізувати?

«У Черкасах кожен третій житель міста за віком, станом здоров’я, соціальним становищем, іншими обставинами потребує соціального захисту та підтримки. І завдання міської влади – максимально підтримати таких людей, особливо зараз, у період воєнного стану. Людяність і турбота про тих, хто цього потребує є однією з ознак справжньої української громади, зрілого громадянського суспільства», – зазначив міський голова Анатолій Бондаренко.

Цього разу міську соціальну програму «Турбота» на 2024-2028 роки розроблено на основі двох міських програм, термін дії яких завершується:

  • соціального захисту окремих категорій громадян – мешканців м. Черкаси, які мають право на пільги відповідно до законодавства;
  • міської соціальної програми «Турбота» на період з 2018 до 2023.

При їх об’єднанні також врахували позитивний досвід Києва, Харкова, Одеси, Вінниці.

Що нового у програмі «Турбота» на 2024-2028 роки?

  • Вперше пропонують запровадити виплати щомісячної стипендії жителям Черкас, нагородженим пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси», які досягли пенсійного віку та не отримують щомісячних виплат відповідно до інших міських програм. У Черкасах таких – 20 осіб.
  • Планують запровадити конкурс проєктів, розроблених громадськими організаціями ветеранів війни та осіб з інвалідністю. Втілюватимуть їх за кошти бюджету Черкаської міської територіальної громади.
  • З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю пропонують забезпечувати відвідувачів центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя» продуктовими наборами.

Загалом у програмі – 34 напрямки. Їхня реалізація дозволить підтримати містян, у яких виникли складні життєві обставини, надати соціальні послуги людям похилого віку, з інвалідністю та іншим соціально незахищеним громадянам.
Серед напрямків:

  • матеріальна допомога громадянам міста з фондів міського голови та депутатів міської ради;
  • одноразова грошова допомога жителям міста з нагоди виповнення 100-річного ювілею;
  • пільги на оплату житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку особам з інвалідністю по зору І та ІІ групи;
  • транспортування осіб зі значно зниженою руховою активністю до будинків-інтернатів за рахунок бюджету територіальної громади м. Черкаси;
  • забезпечення засобами гігієни лежачих людей, які користуються соціальними послугами відділення соціальної допомоги вдома Територіального центру надання соціальних послуг та мають дохід нижчий ніж 3 прожиткові мінімуми, встановлені законодавством для осіб, які втратили працездатність.

За інформацією пресслужюи Черкаської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *