Хасиди в Умані не до кінця усвідомлюють реальність загрози — кореспондент

Паломники, які прибув до Умані на святкування юдейського Нового року Рош га-Шана, цьогоріч поводять себе доволі пристойно, але часто недооцінюють реальність ракетної загрози.

Про це повідомив кореспондент Громадського радіо у Черкаській області Олександр Іващенко.

Він підтвердив, щодо до Умані на святкування юдейського Нового року Рош га-Шана (15-17 вересня) цьогоріч прибули понад 37 тисяч паломників. Це майже рекордна кількість.

Щодо безпекової складової, то, за даними поліції, на які посилається кореспондент, поки святкування проходить без особливих ексцесів, наразі до правоохоронців надійшло 13 повідомлень і заяв, пов’язаних із перебуванням хасидів на території України, зареєстровано лише одне кримінальне провадження, пов’язане з наркотиками.

«Паломники доволі достойно себе поводять. Порівнюючи з минулими роками, цьогорічне святкування обходиться майже без криміналу», — наголосив Олександр Іщенко, додавши, що паломників дуже серйозно попередили про безпекові заходи.

Кореспондент зазначив, що від багатьох гостей Умані чув дещо «бравурні» та «фатальні» висловлювання, мовляв, «ми приїхали святкувати, це наше свято, якщо навіть щось і прилетить (йдеться про можливі російські обстріли — ред.) то значить так і буде». За його оцінками, основна причина такого ставлення — неусвідомлення реальної загрози.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу закликав хасидів утриматися від традиційного щорічного паломництва до Умані на Рош га-Шана.

Нагадаємо, у ніч на 28 квітня російські окупанти атакували Україну ракетами. Зокрема в Умані на Черкащині, Українці на Київщині та у Дніпрі, російські окупанти поцілили у житлові будинки. В Умані внаслідок російського удару загинули п’ятеро дітей. Загалом жертвами окупантів стали понад 20 людей.

Тим часом, як повідомив у мережі Facebook начальник Черкаської ОВА  Ігор Табурець, другий день святкування Рош Га-Шана умані минає без суттєвих порушень.

За словами начальника Черкаської ОВА до Умані на святкування 5784 Нового року прибули  понад 35 тисяч паломників.

Зведений штаб у складі представників Нацполу, ДСНС, Нацгвардії та інших служб працює цілодобово. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *