Школярі Черкас поглиблено вивчатимуть історію рідного краю

У Черкаській міській раді презентували навчальний посібник для школярів з історії рідного краю. Символічно, що це сталося напередодні Дня міста. Презентація відбулася за участі міського голови Анатолія Бондаренка, його заступниці Анастасії Чубіної, директорів шкіл, учителів історії та авторського колективу, який створював видання.

Про це повідомила пресслужба Черкаської міської ради.

Над посібником працювала творча група з 9 осіб – історики, краєзнавці на чолі з кандидатом історичних наук, професором Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Василем Мельниченком.

«Дякую ентузіастам, які доклали зусилля для того, щоб посібник «Черкаси: історія і сучасність» побачив світ. Впевнений, що він дасть учням черкаських шкіл можливість більш ґрунтовно і системно опановувати знання про своє рідне місто. Більше того, його має прочитати кожен житель Черкас, щоб дізнатися вивірені факти про місто, не заангажовані радянською та імперіалістичною пропагандою. Знання історії України та рідного краю в сьогоднішній час – це вже питання національної безпеки», − зазначив міський голова Анатолій Бондаренко.

«Це спільний проєкт департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради з обласною організацією Національної спілки краєзнавців України. На це спрямували кошти з міського бюджету. В умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія, знання історії рідного краю набуло особливої актуальності», − зауважила його заступниця, кураторка освітньої галузі Анастасія Чубіна.

Керівник авторського колективу Василь Мельниченко розповів про особливості краєзнавчого видання.

Посібник складається з 16 тематичних розділів, які у хронологічному порядку висвітлюють історію Черкас від найдавніших часів до сучасності. Він ілюстрований, містить карти, схеми, репродукції тематичних картин, портрети, світлини археологічних знахідок, архітектурних пам’яток, музейних експонатів, сюжетів із життя міста різних періодів.

«Робота над формуванням навчально-методичного забезпечення викладання курсу триватиме. Передбачається розроблення робочих зошитів, створення електронної бібліотеки літератури про Черкаси, фотогалереї ретро-світлин та ілюстративних матеріалів, проведення науково-практичних та інших пізнавально-виховних заходів», − сказав Василь Мельниченко.

Також він повідомив, що в області розробили освітній проєкт «Моя Черкащина», який передбачав підготовку навчальної програми курсу з історії рідного краю для учнів 7–11 класів, навчально-методичного посібника для вчителів (а також учнів), інших компонентів навчально-методичного забезпечення викладання курсу.

«Відтепер викладання курсу з історії рідного краю буде здійснюватися послідовно і системно за детально розробленою програмою, яка узгоджена з програмою вивчення історії України», − підкреслив науковець.

Перші примірники наукових видань автори вручили Анатолію Бондаренку. Він, у свою чергу, нагородив їх подяками міського голови.  


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *