Унікальні фото і кінохроніку про Івана Піддубного покажуть у обласному краєзнавчому музеї

Унікальні фото і кінохроніку про славетного сина Черкащини, відомого на весь світ атлета Івана Піддубного, покажуть на занятті-екскурсії, що відбудеться у найближчу неділю у Черкаському обласному краєзнавчому музеї.

Про це журналісту «City News» повідомила авторка заняття-екскурсії і творець виставки, присвяченої Івану Піддубному, старший науковий співробітник Тетяна Григоренко.

–  «Богатир землі Української» – так називається тематичне заняття-екскурсія, присвячена видатному борцю, справжньому українцю Івану Піддубному. На заняті, що триватиме від 40 хвилин до однієї години, учасники заняття почують цікаву розповідь про нашого знаменитого земляка, легендарного борця і циркового артиста. Побачать унікальні фото і кінохроніку, які висвітлюють життя. Почують відвідувачі і реальні історії з життя нашого земляка про його пригоди, особисте життя, кохання, яке обірвав трагічний випадок. Готуючи це заняття вдалось зібрати багато унікальних матеріалів про нього. Оскільки Іван Піддубний був більше артистом цирку, а не професійним борцем, тому шукала і збирала матеріали про цю видатну особистість  у журналах тих років, серед матеріалів про різні спортивні клуби, які існували у час артиста. Вивчала матеріали, і на сайтах цирків, і міст де він колись виступав. Життя і доля Івана Піддубного оточені міфами і легендами. Деякі з них зруйнувало моє дослідження. Наприклад, міф про непереможність Івана Піддубного, бо насправді він не завжди перемагав, траплялось, що й програвав. Учасники побачать особисті речі Івана Піддубного з музею у російському Єйську, де він доживав свій вік. Як не обурливо, але є прикрі випадки перекручування навіть на малій батьківщині Івана Піддубного. Там примудрились видавати за портрет молодого Піддубного, портрети двох інших борців – Івана Шемякіна і Івана Заікіна. Хоча, єдина схожістю між усіма трьома – це «вусики» і «трусики», – розповіла  Тетяна Григоренко.

Довідка:

Іван Максимович Піддубний – видатний атлет зі світовим ім’ям, що народився на Черкащині. Їм захоплювалися в Європі і Америці. Великий спортсмен, легендарний богатир, професійний борець, шестиразовий чемпіон світу. «Чемпіон чемпіонів» – цей титул він заробив наполегливою працею і непохитною волею до перемоги. Його називали Іван Великий, Король Борців, Руський Богатир. Та він українець і завжди вважав себе українцем.

Тематичне заняття-екскурсію проводитиме старший науковий співробітник Тетяна Григоренко. Довідки за телефоном: 0970983676.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *