Як досягти щастя українцям і збудувати щасливе життя в Україні: рецепт Донія

Самовдосконалюватись, вгамовувати власні амбіції і апетити, обирати владу відповідально, захищати свої права і свободи, берегти Україну і її природу – це, на переконання Олесі Донія, український шлях до щасливого життя. А відповідальною, на його думку, владу зробить обмеження каденції: для  депутатів ВР до 2-3 років, президента до 3-4 років.

Презентація книги «Українська мрія. 25 сходинок до суспільного щастя» відбулась у Черкасах.

На запрошення екс-міського голови Черкас Анатолія Волошина до Черкас приїздив автор книги – журналіст, історик і політик Олесь Доній. Зустріч з ним та презентація його нової книги «Українська мрія. 25 сходинок до суспільного щастя» відбулась у музеї «Кобзаря».

На презентації окрім Анатолія Волошина були присутні активісти громадсько-політичного життя Черкас, відомі місцеві політики, історики, діячі культури, волонтери, представники громадськості, а також відомі черкаські борці за здобуття незалежності України.  

25 сходинок до суспільного щастя, викладених у книзі, на думку автора – це є сформульована концепція національної ідеї, власне, сама ідея, а також шлях, який мають подолати українці до суспільного щастя. Кожна із 25-ти сходинок – завдання для українців, які вони мусять виконати, щоб збудувати щасливе життя у своїй країні.

– Свою книгу я намагався писати якомога простішою мовою, щоб її легко зрозуміли не лише дорослі, але й діти. Ця книга написана так, як для школярів. Адже побудова суспільного щастя в країні – це справа рук кожного громадянина і кожногопокоління, – підкреслив Олесь Доній.

Тож, за версією пана Донія, для щасливого життя, кожний українець повинен слідувати правилам:

– навчайся критичного мислення;

– вчись відстоювати власні принципи;

– вчися боротись за свої права і свободи;

– підвищуй власний рівень культури;

– усвідом себе українцем;

– збільшуй, а не зменшуй історичний пантеон;

– вчись обирати;

– вгамуй власну агресію;

– вчися толерантності;

– сприяй конкуренції, а не монополії;

– вчись отримувати гідну платню;

– опануй нову етику праці;

– пізнай етику самообмеження;

– вивчай українську мову;

– шануй народну традицію;

– бережи історичну архітектуру;

– веди здоровий спосіб життя;

– бережи природу;

– облаштовуй свою територію, а не чужу;

– подорожуй Україною;

– мандруй світом;

– вивчай іноземні мови;

– вчися вчитися;

– навчися системності

– будь щасливим.

Проте, окрім цього для збудування в Україні щасливого життя українцям необхідно не лише реформуватись світоглядно, але я й змусити це зробити владу.

– Якщо влада не зацікавлена у світоглядній реформації, а в Україні, схоже, саме так і є, тоді ні про яке досягнення щастя не може бути і мови. Процес світоглядної інформації має відбуватись у обох напрямках: згори до низу і одночасно знизу до гори. Якщо влада до цього не готова, до жодна конституція, якою б демократичною вона не була, ситуації в країні не змінить. Вона просто працюватиме, – зазначив Олесь Доній.  

Також, на його думку, подоланню кризи у державі і суспільстві добре сприятиме зменшення каденції для депутатів та президента.

– Вибори – це народний контроль, перевірка владою того, наскільки вона та її політика сприяє розвитку країни, популярна серед виборців, наскільки громадяни довіряють цій владі. Тому вибори в Україні потрібно проводити навіть у воєнний час. У світі давно відпрацьований механізм, який дозволяє провести у час війни виборчий процес так, щоб цим не могли скористатись вороги. Як на мене,  то каденція депутатів Верховної Ради має становити 2-3 роки, а президента – в межах 3-4 років. А принцип відкликання депутата, про який часто говорять політики, як про панацею від політичної корупції – це пастка, у яку в основному потраплятимуть чесні обранці, а не представники олігархів. Адже олігархи за допомогою власних ресурсів можуть легко розправитись із будь-яким обранцем, який не йтиме на домовленості з ними, – переконаний Олесь Доній.

***

Олександр Доній — український журналіст, політик, громадський та культурний діяч. Народний депутат України 6-го та 7-го скликань. Голова Мистецького об’єднання «Остання Барикада», голова Центру досліджень політичних цінностей.

Один з організаторів та лідерів студентського руху в період боротьби за незалежність України, активний учасник Помаранчевої революції та Євромайдану

Під час заходу будуть збиратися пожертви на школу FPV дронів Івана Подоляна.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *