За доправлення праху черкащанки з Німеччини її батьки – пенсіонери мають сплатити 2 тисячі євро  

Про трагічний випадок під час пленарного засідання сесії Черкаської міської ради з трибуни розповіла депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

– Наша черкащанка загинула у Німеччині. Її батькам повідомили, вони мають сплатити кошти за перевезення тіла їх доньки до України. Це коштує 3 тисячі євро. Поки вони збирали гроші, і, до-речі, так і не встигли зібрати, тіло без відома батьків кремували. Тепер за те, щоб доправити прах загиблої в Україну її батькам необхідно зібрати 2 тисячі євро. Хоч ця, хоч попередня сума – непід’ємні для простих українських пенсіонерів. Тож я вважаю, що на державному рівні має бути розроблена програма щодо компенсації громадянам України витрат на репатріацію тіл близьких, що померли за кордоном, – сказала Інна Бандура.

Ідею обранки підтримали колеги, проголосувавши за звернення Черкаської міської ради до Верховної Ради України щодо необхідності розробити державну програму щодо компенсації громадянам України таких витрат.

Цитуємо текст звернення:

За розрахунками аналітиків близько 5,6 – 6,7 млн українців  станом на зараз перебувають за кордоном. Переважно це жінки та діти, які змушені були залишити свої домівки після повномасштабного вторгнення росії. Нажаль іноді з нашими громадянами за кордоном трапляються трагічні випадки. Саме такий випадок трапився з громадянкою України, черкащанкою – Зуєнко Анжелікою, 1999 року народження. За інформацією Генерального консульства України 07.08.2023 у Гамбурзі за місцем тимчасового проживання було виявлено тіло померлої  черкащанки. Батьки загиблої були проінформовані про те, що витрати на репатріацію тіла в Україну вони мають оплатити власним коштом. Це чималі кошти, які пенсіонери невзмозі зібрати.Вважаємо, що держава Україна має дбати про своїх громадян і просимо створити державну програму, яка покриває витрати на репатріацію тіла в Україну, кремацію або поховання за кордоном загиблих громадян України, які не мали діючої страховки.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *