Виставка до Дня військового капелана працює у Черкасах

Виставку до Дня військового капелана відкрили у Черкаському краєзнавчому художньому музеї. Виставку спільно створювали працівники музею та представники 118 бригади Територіальної оборони.

 Про це журналісту «City News» повідомила один із творців виставки, старший науковий співробітник Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Григоренко.

– Виставку відкрили 25 жовтня, адже саме цього дня відзначають День військового капелана в Україні. На виставці в основному представлена капеланська служба 118 бригади. Саме ця військова частина передала багато експонатів, з яких і вдалось створити виставку. Це була спільна робота військової частини і музею. На виставці представлені дві реліквії і п’ять уніякальних ікон, які бійці бригади врятували в районі Слов’янська та Бахмута. Виставка, окрім патріотичного спрямування, має ще й пізнавальний характер. Наприклад, мало хто знає, що нині капеланство в українській армії підтримує різні релігійні конфесії. А це і християнство: (католицьке, уніатське, православне), різні християнські релігійні течії і навіть іслам. Духовну підтримку отримують всі солдати, які цього прагнуть, і приналежність до тих чи інших релігій – не перешкода, бо серед військових капеланів є представники різних конфесій, – розповіла Тетяна Григоренко.

З її слів після завершення дії, виставку перенесуть у зал новітньої російсько-української війни, роботу по створенню якого нині ведуть музейні працівники.

***

Про День військового капелана досить детально написали працівники музею на офіційній сторінці закладу у «Фейсбук»:

«25 жовтня у світі відзначають День військового капелана. Військове капеланство – душпастирство над військовими, їхніми сім’ями та цивільними особами, які працюють для військових. Діяльність капелана особлива й надскладна: капелан має вміти надати підтримку людині незалежно від того, які її релігійні погляди. Тобто капелан працює з усіма воїнами, а не лише з одновірцями. Історія душпастирської служби в українському війську першої половини ХХ ст. мала приклади організованого служіння капеланів у легіоні Українських Січових Стрільців, Галицькій армії, в Армії УНР та Українській повстанській армії. Із початком агресії Росії проти України священники українських конфесій пішли капеланами в різні підрозділи як волонтери, щоб бути разом із бійцями на передовій. Вони несли служіння в найгарячіших точках фронту, зокрема й у Донецькому аеропорту. Ці події розпочали новий етап історії українського військового душпастирства. 2 липня 2014 р. з’явився перший офіційний документ (розпорядження Кабінету Міністрів України) щодо служіння військового духовенства у Збройних Силах України. У 2016 році в українському війську введено перші штатні посади військових священників. 21 травня 2021 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України «Про Службу військового капеланства». Метою якого є законодавче закріплення статусу військових капеланів, визначення організаційно-правових засад взаємодії військових формувань і релігійних організацій у процесі забезпечення функціонування інституту військового капеланства з метою реалізації військовослужбовцями права на свободу совісті, світогляду та віросповідання з урахуванням поліконфесійності нашої держави».

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото музею

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *