Меморіальну дошку визначному краєзнавцю Василю Страшевичу відкрили у Черкасах

Пам’ять про визначного краєзнавця, уродженця і великого патріота міста Черкаси, спортсмена і журналіста Василя Страшевича увіковічнили у Черкасах – відкрили видатному черкасцю меморіальну дошку.

Її встановили на фасаді приміщення колишньої школи №1 , де краєзнавець здобував шкільну освіту. Нині там Черкаський музичний фаховий коледж.

Про це з місця події повідомив журналіст «City News»

У відкритті меморіальної дошки взяли участь представники громадськості, краєзнавці, архітектори, його рідні і близькі та міський голова Анатолій Бондаренко, який сприяв встановленню цієї дошки.

Дуже тепло про Василя Страшевича під час відкриття меморіального знаку говорив його друг, історик, краєзнавець, науковець і освітянин Василь Мельниченко:

Василь Страшевич – це яскрава особистість у історії міста. Все своє життя він працював задля Черкас, свого рідного краю і України. Одночасно він вів два напрямки діяльності – спорт і дослідження історії рідного краю. Патріотизм виховується не лише на уроках чи лекціях, але й на основі особистого прикладу. Люби свій рідний край, вивчай, досліджуй і знай його історію – таким було життєве кредо Василя Борисовича. Адже у любові до малої Батьківщини, плекається любов до Вітчизни. Я знав Василя Борисовича майже півстоліття, ми дружили. Коли досяг старшого віку він повністю зосередив свою діяльність на краєзнавчій роботі. Працював самовіддано, безкорисно. Образ Василя Борисовича надзвичайно вдало закарбовано у меморіальній дошці. Щиро дякую заслуженому художнику України Віктору Крючкову, який надзвичайно талановито виконав свою роботу. Висловлюю вдячність і міській владі за підтримку. Адже хто, що зараз не говорив, мовляв, нині не на часі встановлення цієї дошки, але увіковічення образу краєзнавця і великого патріота Василя Страшевича – це правильно. Його особистість – це нині символ самовідданості і патріотизму, а його діяльність – приклад для наслідування.

Василь Страшевич заслужений працівник фізичної культури і спорту України, журналіст та Почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців.

Життєпис

Біографія Василя Борисовича, який народився 3 лютого 1937, вщент розвінчує міф про те, що начебто «спортсменам нема коли читати книги, а науковцям – займатися спортом». Василь Борисович здобув освіту фізкультурника та журналіста. Він вмів знаходити інформацію, черпав її у спогадах містян та архівних документах, повертаючи рідному місту його напівзабуту історію.

У творчому спадку краєзнавця – 25 книжок та численні архітектурно-краєзнавчі розвідки, близько 30 публікацій у наукових збірниках та майже 800 – в Енциклопедії сучасної України, величезна кількість публікацій у міських та обласних газетах.

Серед найвідоміших робіт – нарис «Старі Черкаси», книги «Митницький край», «Черкаси за межами століть» та «Застигла в камені музика старовинного міста».

Як спортсмен Василь Страшевич виступав за збірні команди області, Києва та спорттовариств Черкащини з баскетболу, водного поло, гандболу, плавання, лижного спорту тощо на змаганнях високого рівня. Посідав призові місця, мав звання кандидата в майстри спорту з морського багатоборства.

Значну частину свого життя присвятив розвитку фізичної культури та спорту області. Василь Борисович був ініціатором будівництва багатьох спортивних об’єктів у Черкасах, започаткував нові види міських змагань, зокрема із дзюдо, футболу, шахів, плавання, морського багатоборства. Розумів важливість і приділяв увагу популяризації серед черкасців олімпійських та масових видів спорту.

За життя Василь Борисович отримав чимало відзнак. Міський голова Анатолій Бондаренко у листопаді 2017 року вручив Василю Страшевичу пам’ятний знак Черкаської міської ради «За заслуги перед містом Черкаси» І ступеня. Фото краєзнавця розміщене в портретній «Галереї слави» у Черкаській міськраді. Тепер пам’ять про видатного черкасця  увіковічена також у меморіальній дошці.

Серце визначного черкащанина, патріота Черкас перестало битися 16 грудня 2020 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *