Волонтери Черкащини спільно шукали шляхи вирішення проблем, які заважають

Півсотні активістів із різних волонтерських структур Черкащини прибули на зліт волонтерів, який днями відбувся у столиці регіону. Під час заходу представники волонтерської спільноти області обмінялись досвідом,  обговорили низку проблем, долати  які доводиться у щоденній діяльності та шляхи їх вирішення.   

Про це повідомив журналіст «City News», який був серед учасників події.

Місцем збору волонтерів та майданчиком для їх спілкування стала піцерія «Банда піца», креативний колектив якої і сам, зазвичай, охоче бере участь у різних волонтерських акціях.

Ініціатором проведення злету виступила команда благодійного фонду БО «БФ «Хрещатик-Сіті». У злеті, окрім очільниці БО «БФ «Хрещатик-Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутата Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інни Бандуривзяли участь відомий український волонтер, перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко та заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава.

–  Ми зібрали майже 50 волонтерів з усієї області, щоб вони могли поспілкуватись між собою та поговорити про наболіле, адже практика показує, що між волонтерами, через велику зайнятість, бракує такого спілкування. Окрім цього відбувся майстер-клас по виготовленню пиріжків, який пройшов у рамках співучасті у міській акції «Стань Святим Миколаєм для захисника». Частину смаколиків – пиріжки щойно з печі, заступниця  міського голови Черкас Марина Гаркава особисто повезла пораненим бійцям у лікарні міста. На ідею провести цей захід надихнула вимога часу. Волонтери дуже заклопотані і не мають часу просто зустрітись і поговорити. А ми ж запропонували формат, за яким волонтери можуть і поспілкуватись, і, водночас, зробити добру справу для українських захисників, – розкрила мету заходу  очільниця БО «БФ «Хрещатик-Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

З теплими словам привітання до учасників злету звернулась заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава:

– Дякуємо всім волонтерам за той потужний рух, до якого ви долучаєтесь і кожен працює по своєму напрямку. Щиро вам за це вдячна. Зичу сили, терпіння, менше бюрократичних процедур у вашій роботі. Більше поваги від людей, закритих вам зборів і триматися, тримати цей фронт, не зважаючи на зовнішнє середовище, інформаційні приводи, різні політичні ситуації, зміни у законодавстві. Все це є. Але варто пам’ятати, що у нас є Україна,  проти нас – ворог, але у нас є волонтерський фронт. І нам не можна здаватися.  Також щиро дякую за те, що ви долучились до міської акції «Стань святим Миколаєм для українського захисника». Торгова марка «Жайвір» надала смаколики, а ви, власноруч зробили випічку, яка поїде до поранених захисників.

Доцільність і своєчасність проведення заходу підкреслив перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко:

– Зліт волонтерів – це унікальний захід організований волонтерами територіальної організації «Європейська солідарність» з нагоди відзначення Міжнародного дня добровольця  в ім’я соціального розвитку і економіки, який ми називаємо Днем волонтера. Окрім панелі обміну досвідом, учасники злету власноруч підготували смаколики, які до Дня захисників та захисниць України передали у військові частини де служать черкащани. Волонтери взяли на себе важку місію підтримувати українських солдат, які нині виборюють нашу свободу, а також тих людей, які через війну втратили житло, здоров’я… Дякую вам за це. Зичу вам натхнення, наснаги. Ви – кращі!

Своїми враженнями поділились учасники злету.

– Волонтерством займаюсь з початку повномасштабного вторгнення. У перші дні працювали у волонтерському центрі і допомагали військовим у напрямку медицини – забезпечували їх аптечками, готували документи, а далі почали збирати і передавати захисникам одяг, окопні свічки, маскувальні сітки тощо. Цим займаємось і нині, – розповів член «Солідарної молоді Черкащини» Антон Борисенко.

– Нас на зліт волонтерів запросила команда Благодійного фонду «Хрещатик-Сіті». Йдучи сюди усвідомлював, що будемо обговорювати важливі для волонтерів питання, а от те, що тут треба буде ще й ліпити пиріжки, то це виявилось сюрпризом. Взяв участь із задоволенням, – поділився представник Благодійного фонду «Час надії» Сергій Баранов.

– Нас приїхало восьмеро. Наша команда – одна із найпотужніших у Звенигородському районі. Ми, як і всі волонтерські організації, займаємось збором допомоги для солдат і переселенців, – розповіла журналісту Валерія Чепей з ГО «Звенигородщина активна».

– Коли б і де знадобилася б допомога волонтерів,  то ми там завжди є. Легкі на підйом, – підтвердила слова Валерії її колега по організації Олена Кучер.

– З початку відкритого вторгнення сам з власної ініціативи і за власні кошти почав допомагати бійцям територіальної оборони: купував  і привозив на блокпости інструменти, завдяки особистим зв’язкам налагодив доставку в Черкаси медикаментів із Німеччини. Хоч партії і були невеличкі, але переданий із Німеччини, і дуже дефіцитний тоді в Україні йод, розходився між волонтерськими організаціями як гарячі пиріжки. А от, власне, ліпити пиріжки у моїй волонтерській діяльності не ще не доводилось, – розповів волонтер – одинак з Черкас Олександр Шишкін.

– Наша команда – потужне об’єднання волонтерів, які щодня роблять багато і трішечки більше для наближення перемоги, допомагаємо захисникам України і внутрішньопереміщеним особам. Ми виготовлюємо маскування, окопні свічки, павербанки, – описала роботу своєї команди волонтерка ГО «Січ» Альона Копитіна.

– Ми працюємо вже два роки, займаємось забезпеченням внутрішньопереміщених осіб та опікуємось родинами солдат, які віддали своє життя у війні проти російських окупантів. Проводимо благодійні обіди. Для цього у нас є приміщення. Дуже рада, що взяла участь у цьому заході, адже це дало можливість поспілкуватись із іншими волонтерами. Ми обговорювали шляхи вирішення питань, які виникають під час роботи. Це був надзвичайно своєчасний і потрібний захід, – поділилась думками представник Волонтерського центру від Європейської Солідарності (м. Золотоноша) Валентина Миргородська.

По завершенню зібрання відбулась церемонія нагородження найактивніших волонтерів. Подяки вручали очільниця БО «БФ «Хрещатик-Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура та перший заступник голови Черкаської облради Роман Сущенко.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Інна Бандура та Роман Сущенко.
Інна Бандура, Роман Сущенко та волонтерка БО «БФ «Хрещатик-Сіті» Тетяна Моргуненко .
Волонтер Олександр Шишкін дарує свою книгу про прикордонників у перший місяць радянсько-німецької війни Роману Сущенку
Олена Кучер, ГО «Звенигородщина активна».
Валерія Чепей, ГО «Звенигородщина активна».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *