На Черкащині розвивають екосистему Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

Усебічно та різнорівнево. Напрацювання області з розбудови екосистеми Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» відзначили на зустрічі першої леді України Олени Зеленської із представниками регіонів, відповідальними за впровадження Програми. Зустріч відбулася днями в Києві.

Регіональну координацію програми створили навесні 2023 року. На Черкащині цим питання опікується перша заступниця очільник області Наталія Кравченко та регіональна координаторка Всеукраїнської програми Вікторія Шепіль. Відтоді в області організували та провели низку заходів, аби наблизити психологічні послуги «на місця».

– Останні дані дослідження Gradus Research, проведеного в жовтні 2023 року, свідчать, що серед основних скарг на ментальне здоров’я всі українці називають тривожність, напругу (53%), порушення сну (50%), – наголосила Олена Зеленська. – Це доводить, що всім куточкам потрібні свої спеціалісти поряд – психолог, фахівець, спілкування з яким є комфортним і дієвим.

Нині послугу з ментального здоров’я, яка є безкоштовною, можна отримати в сімейних лікарів, які пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP. На сьогодні кожен третій сімейний лікар готовий надати таку підтримку своїм пацієнтам. У разі потреби він направить до вузького спеціаліста – психолога, психотерапевта або психіатра. Переглянути перелік закладів, де надають такі послуги, можна на інтерактивній мапі за посиланням: https://bit.ly/40zPlA1. Аналогічні дані допоможуть знайти оператори гарячої лінії НСЗУ – для цього слід зателефонувати за номером 16-77.

– Нам важливо, аби психологічна допомога була доступною та якісною, задля цього ми постійно проводимо навчання та семінари для фахівців різних ланок, – відзначила Наталія Кравченко. – Однак, за останніми дослідженнями, нам важливо насамперед подолати упередження щодо важливості ментальної підтримки, які є не лише у старшого покоління, а й у молоді. Хоча молоді люди виявилися навіть вразливішими до стресів. Тому, як наголосила перша леді, нам важливо не лише наближувати послуги, а й інвестувати в просвіту.

За даними дослідження, майже кожен другий у віці 13–24 років думає, що розмови про ментальне здоров’я – це соромно. 38% побоюються, що це може вплинути на їхню репутацію в сім’ї або на роботі.

– Цьогоріч ми провели перший в області форум ментального здоров’я, де громадські організації та органи місцевого самоврядування презентували власні напрацювання, – додала Наталія Кравченко. – Це дозволило нам відточкувати важливі моменти для подальшої співпраці. Темі ментального здоров’я присвячуємо дискусійні панелі на наших великих заходах: форумі «Громада – ветеранам» та Черкаському міжнародному економічному форумі-2023. Адже важливо розуміти, що кожен українець – важливий. І не тільки фізичні рани потребують лікування, особливо у суспільстві, яке другий рік живе в умовах війни, а й психологічні.

За інформацією пресслужби Черкаської ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *