Що робити, якщо через перебої з мобільним зв’язком не можна отримати смс з номером е-рецепта?

Через збої в роботі мобільного оператора багато українців втратили зв’язок та, зокрема, не можуть отримати смс із номером е-рецепта на препарати за програмою реімбурсації, на наркотичні ліки, вартість яких відшкодовується коштом місцевих бюджетів, та на ліки, які пацієнт купує за власні кошти. 

Тимчасово на період відновлення звʼязку в ЕСОЗ будуть внесені зміни щодо формування електронного рецепта, які дозволять пацієнту отримувати номер та код е-рецепта навіть за відсутності звʼязку.

Так, на період кризи сповіщення із номером та кодом рецепта не будуть надходити пацієнтам усіх операторів мобільного звʼязку. Натомість відтепер інформаційна довідка буде містити код погашення, який потрібен для відпуску ліків фармацевтом в аптеці. Як її отримати – читайте нижче.

Це стосується усіх програм, за якими призначаються ліки за е-рецептом, – як за програмою реімбурсації, так і за власні кошти пацієнта.

Як зараз можна отримати рецепт на період відновлення звʼязку?

Для отримання нових рецептів з 15 грудня 2023 року лікар обовʼязково має надрукувати вам паперову інформаційну довідку або передати її в електронному вигляді. Така інформаційна довідка міститиме і номер рецепта, і код його погашення, який необхідно надати працівнику аптеки.

Зокрема, це можна зробити дистанційно в узгодженому між лікарем та пацієнтом форматі (телефоном, месенджером тощо).

А якщо вам було виписано рецепт до 14 грудня включно, проте ви досі не отримали смс, ви можете повторно звернутися до лікаря. Лікар згенерує нову інформаційну довідку, яка міститиме дані, необхідні для погашення рецепта в аптеці.

Якщо попередньо вам був виписаний е-рецепт, проте смс все ж вдалося отримати – не потрібно інших  додаткових кроків. Як і раніше, ви можете звернутися до аптеки та предʼявити номер рецепта та код його підтвердження з отриманого повідомлення.

Звертаємо вашу увагу: ці зміни – тимчасові та вжиті на період кризи, до того ж вони  стосуються користувачів усіх мобільних операторів. Після повноцінного відновлення звʼязку серед усіх абонентів мобільного оператора, смс-інформування пацієнтів про номер та код погашення е-рецепта буде відновлено.

Зазначені зміни не впливають на процеси щодо виписування е-рецептів на медичні вироби. Отже, під час виписування е-рецепта на тест-смужки за програмою реімбурсації смс-повідомлення із номером та кодом рецепта буде надходити пацієнту як і зазвичай.

Серед іншого нагадаємо, що на час воєнного стану лікар за вибором пацієнта може виписати паперовий рецепт на рецептурні лікарські засоби за власні кошти пацієнта.

Виняток становлять наркотичні ліки, а також лікарські засоби, які входять до програми реімбурсації – їх відпуск здійснюється виключно на підставі електронного рецепта. Проте і тут є певні винятки, коли діє паперовий рецепт:

  • для призначення  екстемпоральних препаратів (тобто таких, які виготовляються в аптеці);
  • на територіях, де ведуться активні бойові дії у випадку відсутності технічної можливості виписати/відпустити електронний рецепт.

Що стосується лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, то можливість використання паперових рецептів залишається для тимчасово окупованих територій і територій, де ведуться активні бойові дії.

Нагадаємо, що з жовтня 2023 року було удосконалено процес дистанційного виписування електронних рецептів. Так, лікар має право прийняти рішення про виписування електронного рецепта на ліки без проведення особистого прийому пацієнта.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *