Черкащани відсвяткували Водохреща молитвами, гарячим глінтвейном і холодною купеллю (фоторепортаж)

Смиренними молитвами, гарячим глінтвейном та холодною купеллю відзначили велике християнське свято православні черкащани.

Про це з місця події повідомив журналіст «City News».

Справжнім центром відзначення релігійного свята Водохреща був Свя́то-Тро́їцький кафедральний собор – головний кафедральний собор Черкаської єпархії Православної церкви України.

Лаконічний опис запланованих заходів і подій викладено на сторінці єпархії у «Фейсбук»:

«СВЯТЕ БОГОЯВЛЕННЯ, ХРЕЩЕННЯ ГОСПОДА БОГА І СПАСА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА. Літургія свт. Іоана Золотоустого. Після Літургії звершується чин Великого освячення води. Початок богослужіння у Свято – Троїцькому Соборі о 7:00. Освячення води у р.Дніпрі звершує митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан».

Майже весь день з ранку на площі біля Собору збирались віряни, вишиковуючись у довжелезні черги. Освячену воду можна було набирати прямо біля Собору. Священнослужителі періодично виходили до людей, проводячи ритуал освячення води та вітали усіх вірян зі святом.

Не змерзнути вірянам допомагали молитви і гарячий глінтвейн. Традиційно вже років із десять прихожани Свя́то-Тро́їцького кафедральний собор з благословення Його преосвященства, митрополита Черкаський і Чигиринський владики Іоана на Водохреща прямо біля храму варять у кількох великих казанах глінтвейн і тут же роздають гарячий напій вірянам. До столу роздачі напою цього разу, як у інші роки стоїть чимала черга.

Не бракує і бажаючих пірнути у води Дніпра на Водохреща.

У Черкасах на березі Дніпра облаштували три пункти купання, де окрім рятувальників ДСНС спокій і порядок охороняли поліцейські наряди.

– У цьому році купатись прийшло значно більше людей ніж торік. Очевидно це пов’язано з повномасштабною війною. Мабуть у минулому році люди були більше налякані, а тепер вже призвичаїлись, трішки оговтались і тепер повертаються до традицій, що їх обірвало відкрите вторгнення окупантів. Приємно, що громадяни поводяться виважено і спокійно, і не наражають на небезпеку ні себе ні інших, – поділився думкою працівник ДСНС управління в Черкаській області.

Бажаючих скупатись на Водохреща й справді не бракувало. Купіль на Водохреща дозволяли собі і чоловіки і жінки.

– Так сталось, що традицію купатись у Дніпрі на Водохреща для себе започаткував уже у дорослому віці. Купаюсь щорічно з 2004 року і вважаю, що цим підтримую своє здоров’я у належному стані, – розповів журналістам черкащанин Олександр, який щойно прийняв холодну купіль у водах Дніпра.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *