У школах Черкас поновили безкоштовне харчування для всіх учнів 1-4 класів

Починаючи з 1 січня цього року, усі учні 1-4 класів міських шкіл харчуються безкоштовно. Повноцінне, збалансоване, гаряче харчування – запорука здоров’я учнів, їхнього повноцінного розвитку й росту. Адже організм дитини інтенсивно формується, вона активно засвоює нові знання та навички, а для цього потрібна відповідна кількість вітамінів, мінералів та мікроелементів.

«Основну частину дня дитина перебуває у школі, тож харчування тут – подекуди і є основним добовим прийомом їжі. Тому, головним завданням для міської влади було відновлення безкоштовного харчування в наших школах, щоб усі школярі початкових класів та учні 5-11 класів пільгових категорій мали доступ до якісного та корисного харчування», – розповів міський голова Анатолій Бондаренко.

Так, уже з 1-го січня цього року вжито заходів щодо збільшення охоплення гарячим харчуванням учнів. Зважаючи на завдання операційного плану заходів з реалізації у 2023-2024 роках Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 № 990-р, з 01.01.2024 відновлено одноразове безоплатне харчування учнів 1-4 класів в закладах загальної середньої освіти міста. Відповідне рішення нещодавно підтримав депутатський корпус на сесії Черкаської міської ради.

«Забезпечити найменших школярів безкоштовним харчуванням – це один із пріоритетів. З початку повномасштабного вторгнення безкоштовним харчуванням були забезпечені тільки пільгові категорії. Проте батьки неодноразово звертались з проханням повернути харчування для всіх без виключення», – зазначила профільна заступниця міського голови Анастасія Чубіна.

Загалом, таким харчуванням планується охопити понад 10 000 учнів. Додамо, що харчування здійснюється за заявою батьків, яка має надійти на адресу директора школи. Також, безкоштовним харчуванням забезпечені школярі 5-11 класів пільгових категорій.
На сьогодні є заклади освіти де ще тривають ремонтні роботи харчоблоків, у таких школах діти харчуються у спосіб кейтерингу, проте стосовно безкоштовного харчування для них все так само – 1-4 класи та пільгові категорії 5-11 класів – їдять безкоштовно.

Нагадаємо, що враховуючи вимоги, визначені постановою КМУ від 24.03.2021 № 305, департаментом освіти та гуманітарної політики розроблене чотиритижневе сезонне меню, яке стовідсотково відповідає нормам харчування. У меню щоденно є овочі, фрукти. Відповідно до вимог – риба, м’ясо, кисломолочні продукти тощо. Також, для дітей діє щоденна пропозиція страв на вибір.

Відзначимо, що всі продукти харчування мають відповідні сертифікати якості та контролюються і постачальниками, і організаторами харчування, і адміністрацією школи, і медичними працівниками.

Про це інформує Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *