Цикл вишколів військової підготовки для цивільних стартував у Черкасах (фото)

Активісти «Черкаського інституту міста» розпочали цикл занять-вишколів із початкової військової підготовки для цивільних. Ази військової справи пересічним черкащанам викладають досвідчені інструктори – військові та бійці добровольчого формування територіальної громади м. Черкаси (ДФТГ).

Участь у першому занятті «Основи поводження зі зброєю» (вогнева підготовка) взяв і журналіст «City News».

У ході першого заняття один із інструкторів, екс-військовий, офіцер ЗСУ, ознайомив слухачів із простими, але дуже важливими правилами поведінки зі зброєю.

– Зброя – небезпечний предмет. Проте, в руках людей, які вміють з нею поводитись і не порушують правил щодо поводження з нею, зброя не становитиме небезпеки для оточуючих. Як на мою думку, питання володіння чи користування зброєю – це питання про відповідальність. У нашому житті нас оточує чимало предметів, неправильна поведінка з якими може призвести до фатальних наслідків. Той же автомобіль, теж може бути небезпечним, якщо водій не буде дотримуватись правил дорожнього руху. Водіння авто – це теж відповідальність. Питання уміння цивільних осіб поводитись зі зброєю в умовах воєнного часу набуває особливої актуальності, – пояснював інструктор.

Він же ознайомив учасників заняття з будовою автомата Калашникова АК-74, з роботою частин і механізмів, правилами проведення його неповної розборки-зборки та чистки.

– Для забезпечення безпеки себе та оточуючих особі, яка взяла до рук зброю, варто усвідомити і дотримуватись кількох правил. Перше, будь-яка одиниця зброї, яку взяли до рук, вважайте бойовою і зарядженою. Друге, завжди пильнуйте за тим, куди направлений ствол зброї. Третє, не направляти ствол на особу і не натискати на спусковий гачок, якщо не збираєтесь стріляти. Четверте, перед пострілом необхідно визначити і ідентифікувати ціль і лише після цього стріляти. Дотримання цих  простих норм ви убезпечите себе і інших від випадкових пострілів та поранень, – додав він.

Під час заняття слухачі отримали чимало цікавої і корисної інформації щодо того, що і як необхідно робити, щоб вижити у бою. Тобто, як правильно пересуватись, вести вогонь і перезаряджати зброю, щоб не стати легкою мішенню для ворога, яке варто мати спорядження, де має бути аптечка тощо.

Про актуальність вишколу організатори написали на фейсбук-сторінці «Черкаського інституту міста»:

«Ми переконані: в умовах воєнного часу одним із найважливіших напрямків роботи в громаді має бути військова грамотність та військова підготовка цивільних. Більшу частину своїх ресурсів та часу й ми доклали до налагодження роботи школи пілотування FPV «Черкаський рій». Там готуємо бойових пілотів і інструкторів, які тут, в тилу, можуть далі передавати знання».

Цикл тренінгів «Підготовка цивільних в умовах воєнного часу» включає в себе

теоретично-практичні теми:

Основи поводження зі зброєю (вогнева підготовка).

Тактична підготовка (відпрацювання елементів тактичної підготовки зі зброєю).

Пожежна безпека та цивільний захист в умовах воєнного часу (формулюємо алгоритм дій, якщо в місті відбувся приліт).

Саперна справа (військова підготовка).

Тактична медицина (як врятувати життя на полі бою).

Участь у тренінгах за попереднім записом

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *