В кластерних лікарнях створять центри ментального здоров’я

Вже понад рік пацієнти по всій підконтрольній території України можуть звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра (якщо допомога потрібна дитині) та отримати допомогу, направлену на відновлення ментального здоровʼя. Впровадження такого виду послуг на первинці надало змогу протягом 2023 року здійснити психологічні втручання низької інтенсивності понад 117 тисячам осіб.

Наступним кроком МОЗ, у межах пріоритетного проекту МОЗ «Охорона психічного здоров’я у структурі медичної допомоги», є розбудова амбулаторної ланки надання послуг з охорони ментального здоров’я. Для цього буде створена мережа центрів з ментального здоровʼя.

Про це Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко розповів, презентуючи надання послуг з ментального здоровʼя на «первинці» – у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

«Торік ми завершили процес формування спроможної мережі медзакладів по всій Україні. Кожен медзаклад має свою чітко визначену роль та перелік видів медичної допомоги, надання якої повинен забезпечити пацієнтам. Відповідно, цьогоріч у кожній кластерній лікарні має зʼявитися центр ментального здоровʼя із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів: простір, де пацієнти зможуть отримати психологічну підтримку й допомогу. Екосистема якісної та доступної психологічної допомоги – те, над чим ми активно працюємо, зважаючи на виклики війни та загальносвітові тенденції загалом. Спочатку ми зосередились на базових послугах на первинному рівні, зараз починаємо втілювати наступні кроки», – пояснив очільник МОЗ.

Загалом планується, що в Україні такі центри створюватимуться на базі кластерних лікарень спроможної мережі закладів охорони здоровʼя, яких на сьогодні визначено 157 та амбулаторно-поліклінічних закладах. Послуги у них фінансуватимуться в межах Програми медичних гарантій, а отже – будуть безоплатними для пацієнтів.

У центрах ментального здоровʼя допомогу надаватиме мультидисциплінарна команда, яка складатиметься з лікаря-психіатра та/або лікаря-психіатра дитячого, лікаря-психолога та/або лікаря-психотерапевта, та/або психолога (клінічного психолога), та/або психотерапевта та соціального працівника або фахівця соціальної роботи.

Наступним етапом роботи МОЗ з наближення допомоги з ментального здоровʼя для українців стане психологічна реабілітація. Реалізовувати таку послугу планується на базі закладів курортно-санаторного лікування, сама послуга буде спрямована на відновлення ментального здоровʼя людини.

Крім того, у рамках реалізації спільного зі Світовим банком проекту HEAL, до кінця 2024 року МОЗ будуть створені простори з психологічного розвантаження у щонайменше 60 закладах охорони здоровʼя, які надають первинну медичну допомогу населенню громад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *