По паспортні послуги жителі Черкас їдуть у Білозір’я

Об’єднання в територіальі громади сприяло креативності і пошуків шляхів ефективності розвтитку громад. Активні громади Черкащини уміють знаходити кошти на розвиток і надавати послуги краще, ніж їх надають у обласному центрі.

Про це під час прессконференції розповів  директор департаменту регіонального розвитку ОВА Роман Карманнік і навів конкретні приклади.

– Найсвіжіший приклад ініціативності громад – Паланська громада, що на Черкащині. Вона дуже постраждала від обстрілів російських агресорів. Зруйновані школи, дошкільні навчальні заклади. У громаді цілком могли заколотити навхрест дошками розбиті вікна і сидіти й чекати, поки за них хтось щось зробить, але вони зайняли активну позицію: шукали фінансування і готові були виділити дуже значні ресурси із бюджету громади. І є результат. Зараз фони мають проєкти і фінансування на них із коштів, у тому числі і міжнародних програм на загальну суму близько 200 мільйонів гривень на відновлення двох шкіл і дитячого садочку. Це нормальний приклад активності громади. До-речі, після втілення цих проектів об’єкти не просто відновлять, але й будуть на порядок кращими з точки зору умов ніж були до пошкодження. Це гарний приклад для після воєнного відновлення, – розповів Роман Карманнік.

Створення і розвиток ОТГ реально спонукає громади працювати на розвиток громад, шукати шляхи до цього. Зі слів пана Карманніка, багато хто зрозумів, що час, витрачений на якісне підготування проєкту, окуповується здобутим фінансуванням

– Є чимало прикладів того що ОТГ намагаються стрибнути трішки вище своїх можливостей. Білозірська ОТГ ЦНАП почала надавати послуги щодо отримання паспортів. Ніхто не вірив, що вони це зможуть зробити, а по факту виявилось, що вони цю послугу надають краще ініж у Черкасах. Вирішувати ці питання черкащани часто їдуть у Білозір’я. Бо там цю послугу надають краще.

Сім ЦНАПів – Черкаська Уманська Білозірська Балаклеївська Смілянська Ватутінська Ротміистрівська мають вже необхідне обладнання і надають паспорті послуги. А ще три громади вже закупили  ОТГ Лесківська, Червонослобідська, Христинівська закупила за свої кошти відповідне обладнання і здійснюють заходи щодо підключення. П’ять ЦНАПів – Ватутіне, Черкаси, Уманський Смілянський Лесківський  мають обладнання для видачі посвідчень на реєстрацію транспортних засобів та посвідчення воді. А раніше такі послуги у територіальних громадах не надавались у принципі. Зараз такий перелік послуг розширюється. Між тим вартість обладнання для надання паспортних послуг, навчання персоналу, підключення до відповідних ресурсів становить до півмільйона гривень, – зазначив директор департаменту.

Нині на Черкащині Центри надання адміністративних послуг працюють у всіх 66 територіальних громадах Черкащини. Тут жителі можуть отримати від 222 до 400 актуальних послуг.

Перший центр надання адміністративних послуг розпочав роботу в Черкасах у 2012 році. На кінець 2013 року такі центри діяли при 20 райдержадміністраціях і 5 міськвиконкомах. З початком децентралізаційної реформи на Черкащині значно активізувалася робота і зі створення ЦНАП. Найбільше їх відкрили за підтримки міжнародних партнерів у 2021 році – 30 осередків.

– Центри надання адміністративних послуг є важливою частиною реформи децентралізації в Україні, – зауважив Роман Карманнік. – Адже наближення послуг до людей – головна ідея реформи. Наразі всі 66 територіальних громад області створили ЦНАП і виконали відповідні норми законодавства. Останнім відкрили ЦНАП у Виноградській тергромаді.

Загалом на Черкащині працює 193 точки доступу до адмінпослуг. І їхня кількість зростатиме надалі.

За словами директора департаменту, через мережу ЦНАП Черкаської області торік надали більше 600 тисяч адмінпослуг. Це майже на 100 тисяч більше, ніж у 2022 році. Найзапитанішими є реєстраційні пенсійні, земельні, паспортні послуги, підприємницька діяльність тощо.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *