Як уникнути ракових захворювань розповіли черкаські лікарі

Інформаційно-просвітницький тиждень з питань запобігання захворюванню на рак. Який стан у області щодо захворювань на рак і що потрібно робити, щоб уникнути цієї смертельної хвороби, черкащанам розповіли генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Володимир Папач і заступник директора КНП «Черкаський клінічний онкологічний центр» Ігор Гайдай.

Як повідомив Володимир Папач, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2022 році у світі було зареєстровано близько 20 мільйонів нових випадків захворювань на рак і 9,7 мільйони летальних випадків. Рак займає друге місце у світі після серцево-судинних захворювань серед причин смерті людей. Того ж року в Україні зареєстрували понад 90 тисяч нових випадів захворювання на рак: більше 45 тисяч у чоловіків і і 48 тисяч у жінок. Від раку в Україні протягом 2022 року померло 39 тисяч українців.

– За останні три роки зросла захворюваність на рак і серед жителів Черкащини. Кількість нових випадків зросла з 3 тисяч 897 у 2020 році, до 4 тисяч 428 у 2022 році. Щороку від раку помирає більше двох тисяч жителів області. Загалом із діагнозом рак у 2022 році було більше 44 тисяч наших земляків. Рівень захворюваності населення у розрахунку на 10 тисяч населення, зріс на 20 відсотків і на 64 відсотки перевищив загальнодержавний показник. Нині Черкащина опинилась на другому місці в Україні по рівню захворюваності на рак, – додав Володимир Папач.

За його словами на сьогодні на обліку нині перебуває більше 46 тисяч дорослих, яким діагностували рак, з-поміж них 300 дітей. Близько 70% з хворих на ракові захворювання, прожили 5 і більше років із часу встановлення діагнозу та лікування, що свідчить про ефективність лікування.

– У понад 50 відостках випадків захворюваності на рак, хвороби можна було уникнути, якби горомадяни дотримувались здорового способу життя, – наголосив лікар.

Торік в області діагностували майже 5 тисяч нових випадків захворювання на рак. Значна частка – виявлено на пізніх стадіях.

– За останні роки дуже змінилася структура онкологічних захворювань на Черкащині. Якщо раніше найбільш частим був рак легенів, то зараз у чоловіків це – рак передміхурової залози, а у жінок – рак молочної залози, шийки матки, яєчників. Прикро, що 30-40% виявлених випадків – у занедбаній формі, – розповів розповів заступник директора КНП «Черкаський клінічний онкологічний центр» Ігор Гайдай.
Робити вчасну діагностику організму та дбайливо ставитися до свого здоров’я – такі прості дії значно знизять ризики виявити занедбані форми злоякісних новоутворень.

– Раніше кожного четвертого хворого виявляли при профілактичному оглядіСаме тому важливо звертати увагу на своє здоров’я, мінімальні зміни в самопочутті. Все це є приводом звернутися до свого сімейного лікаря, аби зробити мінімальний профілактичний огляд, – зазначив він.

За словами Ігоря Гайдая, громадянам на безкоштовній основі доступні обстеження за програмою медичних гарантій. Зокрема, мамологічне дослідження, стереоскопія, цистоскопія та всі ендоскопії, пов’язані із шлунково-кишковим трактом.

Про те, що слід знати і що робити, аби не захворіти на рак, розповів Володимир Папач.

– За останні три роки ми спостерігаємо зростання рівня захворюваності на злоякісні новоутворення серед населення області. Тому вкрай важливо знати про причини виникнення злоякісних новоутворень, фактори ризику і профілактувати цю недугу. Гарантувати, що людина не захворіє на рак, на жаль, неможливо. Але слід усвідомлювати і пам’ятати, що у 30-50% випадків захворюванню на рак можна запобігти простими повсякденними діями. Куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі – причини третини смертей від раку. Будьте фізично активними та дотримуйтесь здорового харчування – порекомендував Володимир Папач.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *