Пам’ять про Героїв Небесної сотні вшанували у Черкасах

Щойно у Черкасах відбулись заходи щодо вшанування світлої пам’яті громадських активістів, які віддали життя за свободу під час Революції Гідності. Серед понад ста Героїв Небесної сотні є семеро жителів області.

Заходи з вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні, які загинули на Майдані в останні дні Революції Гідності протягом 18 – 20 лютого 2014 року, сьогодні відбулись у Черкасах біля пам’ятника «Борцям за волю України, що на Алеї слави.
Квіти до стели на честь загиблих громадських активістів поклали керівники обласного міста й області, представники істеблішменту, військові, студенти та пересічні громадяни, які прийшли пом’янути борців за свободу.
Загиблим на Майдані Указом Президента України присвоїли звання Героя України. Їх в Україні вважають першими патріотами, які прийняли смерть у першому бою із путінським режимом, представники якого були присутні у найвищих органах влади, армії і правоохоронній системі.
Своїми думками з цього приводу з журналістом «City News» поділились начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, перший заступник голови Черкаської обласної ради, очільника обласної організації партії «Європейська солідарність» Роман Сущенко.

– Сьогодні дата, яку відзначають всі свідомі Українці – десятиріччя від дня вторгнення росії в Україну, яке почалось із Криму. Сьогодні згадуємо Героїв Небесної Сотні, які у той час, поки свідомість України ще піддрімувала, вони прийняли для себе важливе рішення і почали першими боротись з несправедливістю, свободу вибору, за європейські цінності і європейську інтеграцію. Тоді із 18 по 20 лютого на Майдані і у різних регіонах України у боротьбі з режимом загинуло понад сто громадських активістів, семеро із яких були з Черкащини. І ми повинні пам’ятати ту боротьбу проти тиранії і її героїв. Сьогодні той день, коли ми кажемо один одному, що ми визначились із напрямком свого розвитку. Адже ми маємо гідний приклад і мусимо боротись за волю України.

– Існує думка, що розстріл активістів на Майдані – це був перший відкритий бій українців проти кремлівського режиму, який через свої маріонеток в українській владі фактично вже керував Україною. Як Ви вважаєте?

– Відповідно з версією офісу Генерального прокурора, слідство, яке проведене, дає чітко зрозуміти, що обстріли мирних громадян вели саме українські правоохоронці. Однак це не каже, що росія не була не причетна до цих подій. Натомість, росія на той час була присутня в усіх владних кабінетах, деяких силових органах. На мою думку, розстріл активістів на Майдані, разом із прийняттям диктаторських законів 16 січня це була каральна акція погоджена з рашистським режимом. Вони у такий спосіб намагались переламати нас через коліно, – розповів Ігор Табурець.

– Історія України повторюється, пройшовши певний цикл. Згадуємо козаків, які загинули в боротьбі за вільну Україну, героїв Крутів, січових стрільців, воїнів УПА. А це герої сучасної епохи, які фактично із картонними щитами йшли під кулі. За наказом злочинної влади вбивали людей, які не побоялись вийти на Майдан за право вільно жити у своїй країні. Але стійкість, самовідданість, героїзм, незламність українського духу який вони продемонстрували, показав Світу, що українці – велика нація. Бо на Майдан тоді вийшли мільйони людей. І ми пам’ятаємо якою ціною та свобода здобувалась. Саме Небесна Сотня є тим духовним провідником української нації, тими людьми, які відстоювали ці цінності, – сказав Роман Сущенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *