Лише один ЦНАП на Черкащині відповідає критеріям безбар’єрності

Дослідження рівня безбар’єрності громадських об’єктів проводять на Черкащині, за результатами яких створили Карту доступності. ЦНАПи мають високий рівень відвідуваності серед населення, тому процес оцінювання почали саме з них. Результат вражає: із 66 ЦНАПів критеріям безбар’єрності відповідає лише один, той, що у Черкасах.

Про це журналістам на брифінгу в ОДА директор департаменту будівництва Черкаської ОДА Ростислав Євмина і начальник відділу з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Черкаської ОДА та Дмитро Хулап.

– На обласному рівні розпочали робити оцінку безбар’єрності об’єктів. Вона трансформувалась у створення карти їх доступності. Мета – створити можливість, за якої  кожний громадянин, переглянувши карту, міг побачити наскільки доступний об’єкт для всіх груп населення, і якщо є обмеження для осіб із фізичними вадами як на шляху до будівлі, так і в її середині, – розкрив мету дослідження директор департаменту будівництва Черкаської ОДА Ростислав Євмина.

За його словами оцінювання доступності громадських об’єктів на обласному рівні  розпочати із ЦНАПів, оскільки вони мають надзвичайно високий рівень відвідуваності серед населення.

– Щорічно центри надання адмінпослуг області надають у середньому до 500 тисяч послуг, а за послугами звертаються різні категорії населення, зокрема і маломобільні громадяни. Саме тому першою категорією об’єктів, що оцінювалася на предмет безбар’єрності, стали всі 66 ЦНАПів Черкаської області. У їх ході ми виявили, що із усіх ЦНАПів, що діють у області, критеріям безбар’єрності відповідає лише один – Черкаський ЦНАП. Серед типових проблем, що обмежують доступність до установи невідповідність нормам ДБН щодо пандусів та облаштування туалетних кімнат для людей із особливими потребами, – пояснив Ростислав Євмина.

На підсаві отриманих результатів також в області розробили Карту доступності.

– Зробивши цю карту, ми бачимо реальну картину і обсяг роботи, який необхідно зробити, щоб досягти належного рівня безбар’єрності. Особливу увагу необхідно акцентувати на потребах наших захисників і захисниць. Наш обов’язок – усунути для них усі перешкоди, які стримують адаптацію, реабілітацію та самореалізацію, – додав він.

Як розповів начальник відділу з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Черкаської ОДА Дмитро Хулап, досліджувати проблему безбар’єрності в області розпочали ще у 2021 році, однак на заваді стало повномасштабне вторгнення рф в Україну.

– Відновили наш проект у 2023 році на базі google maps. Провели велику аналітичну роботу. Завдяки цьому ми вже зможемо в автоматичному режимі розміщувати позначку певного об’єкту на карті та надавати статус «безбар’єрний», «частково безбар’єрний» або «бар’єрний», – зазначив Дмитро Хулап.

Ознайомитись із Картою доступності можна на сайті Черкаської ОДА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *