Підкуп і сфальшована історія – зброя, якою росіяни захоплювали Донбас

До вторгнення в Україну рф готувалась понад 10 років. Як зброю російські загарбники використали підкуп і пропаганду, побудовану на сфальшованій історії. Захопити стотисячні міста Донбасу невеликами групами бойовиків, окупантам дозволили радянський менталітет донбасців і відсутність у регіоні розвитку українського духу.

Про це у Черкасах на зустрічі з медіа, освітянами та представниками бібліотек розповів Герой України, ветеран російсько-української війни, командир партизанського загону на Луганщині Володимир Жемчугов.

Як вже інформувало читачів видання «City News», з початку тижня у Черкасах працює група творців проєкту «Як починалась війна». У рамках проєкту його керманичі Володимир Жемчугов та його дружина Олена з осені 2022 року проводять зустрічі із шкільною та студенською молоддю у різних областях Україні. Вони не втомлюються пояснювати юним українцям коли і чому росіяни розв’язали війну проти України, і яку мету вони переслідують.

– Проект створений та організований за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України у 2019 році. Розроблений як боротьба з російськими фейками та дезінформацією. У 2015 році під час виконання бойового завдання Володимир Жемчугов підірвався на розтяжці, втративши обидві руки та зір і потрапивши на кілька місяців у полон до «лнр». Після звільнення по обміну у 2016 році Володимир Павлович відновив своє здоров’я. Він сказав, що треба продовжувати боротися з ворогами, але фізично вже не може цього зробити, тому боротиметься інформаційно. Ми проводимо зустрічі Героя України зі студентами, учнями, курсантами, ліцеїстами різних областей країни, – розповіла координаторка проєкту Олена Жемчугова.

Черкаси – четвертий обласний центр у 2024 році, де презентували проект «Як починалась війна».

– У 2018 році я пішов працювати у Міністерство культури та інформаційної політики. Фідбек від молоді, який ми отримали під час поїздок по Україні – це як крик душі. Дуже багато дітей зверталися до мене навзрид: «Що ви зробили росіянам, що вони нас убивають, знищують міста? Вони ж казали, що ми – братерські народи!». Спочатку вмикаємо дітям 16-хвилинний ролик, де показано, як відбувалося захоплення територій на Луганщині, Донеччині, у Сімферополі. Потім виступаю я, і завжди починаю з історії України. У 2014 році ми не програли війну, ми програли два бої: за Крим і за Донбасі. Росія використала зброю, до якої ми не були готові. Перша зброя – історія, друга зброя – гроші. І це спрацювало. Красний Луч – моє рідне місто зі стотисячним населенням захопили 200 так званих донських козаків, що приїхали на КаМАЗах. Як сталось, що купка озброєних людей захопила місто із такою кількістю населення? Окупантам допомогли менталітет радянської людини, який міцно тримався у головах панівної більшості дончан. А також майже повна відсутність розвитку української культури у регіоні, бо все навколо було російське, російськомовне, – розповів Володимир Жемчугов.

Окрім того, зі слів партизана, росія ретельно і заздалегіть готувалась до вторгнення в Україну.

– Вони почали підготовку до захоплення українських територій щонайменше за десять років до моменту вторгнення.  У регіоні почали працювати так звані «центри російської культури», які під благовидним приводом «знайомити людей із російською літературою» займались відвертою антиукраїнською пропагандою, пошуком зрадників та вербовкою агентів. Ці «центри» були повністю ефсбешними конторами. Ще на початку 2000-них років на Донбас почали масово приїздити і залишатись на постійне місце проживання російські військові пенсіонери з великими російськими пенсіями. Вони вишукували місцевих самотніх жінок, що працювали у структурах державної та місцевої влади, правоохоронних органах, вступали із ними у шлюб і таким чином отримували доступ до влади, до впливу на простих громадян…, – описав пан Володимир використані росіянами технології впливу на громадську думку та свідомість донбасців.

Тим часом Олена Жемчугова зазначила, що з початку тижня зустрічі у рамках проєкту вже провели для учнів черкаських шкіл №27, 28. Мета таких заходів – від першої особи донести до молоді інформацію про події, які відбувалися у 2014-2015 роках на Донеччині, півострові Крим.

Володимир Жемчугов пригадав, як одного разу молодь запитала в нього: «А що ми можемо зробити для перемоги?».

– Не говорити російською мовою, а спілкуватись у всіх сферах життя, у тому числі і у побуті, виключно українською мовою, не слухати російську музику, не дивитися російське телебачення. Пам’ятайте! Російські танки їдуть саме туди, де звучить російська мова. Звичайно ви маєте вчитись. Бо країні потрібні фахівці. Все, що ви бачите навколо – це ваше: земля, місто, країна. Ви – майбутнє України. І завтра, коли ми підемо на пенсію, це ви будете керувати вашими школами, де навчались, містом, підприємствами, країною.

Володимир Лимаренко-Полянський

Далі буде

Читати за темою: Про війну у Черкасах з журналістами спілкуватиметься партизан з Луганщини – Герой України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *