145 дітей-сиріть з Черкащини нині перебувають за межами України

145 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування з Черкащини разом із законними представниками нині перебувають за кордоном.

Про це, а також про чинний порядок перетину кордону передбачений для неповнолітніх це під час брифінгу розповіла  начальниця обласної служби у справах дітей Оксана Покатілова.

– Діти, які не досягли 16-річного віку, можуть виїжджати за кордон у супроводі одного з батьків, діда чи баби, повнолітньої сестри чи брата, мачухи чи вітчима. Крім цього, один із батьків може уповноважити іншу особу забезпечити супровід дитини. Це має бути письмова заява, завірена органом опіки та піклування. Водночас діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, мають право перетинати кордон лише в супроводі законного представника, – зазначила вона і роз’яснила діючі правила та процедуру.

Так, діти, які на законних підставах виховуються та проживають у прийомній сім’ї теж можуть із прийомними батьками виїхати за межі Україні. Але, задля цього прийомні батьки мусять належним чином оформити необхідні папери. Тобто, при перетині кордону вони мусять мати і пред’явити оригінал договору  про влаштування дитини до сім’ї або його нотаріально засвідченої копії. А також погодження Служби у справах дітей (далі – Служба) за місцем проживання.

Виїздити за кордон можуть і вихованці  дитячого будинку сімейного типу. У цьому випадку батьки-вихователі теж повинні пред’явити на кордоні оригінал договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу або його нотаріально засвідченої копії. І так само має бути погодження Служби.

Діти, які перебувають під опікою, піклуванням за рішенням органів опіки та піклування, мають можливість виїхати із опікунами в разі пред’явлення ними оригіналу рішення чи розпорядження про встановлення опіки або його нотаріально засвідченої копії. У цьому випадку також потрібно погодження місцевої Служби.

Діти, влаштовані до патронатних родин, можуть перетинати кордон за наявності рішення органу опіки та піклування про влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя та письмового погодження за підписом начальника або заступника обласної військової адміністрації.

Виїзд із України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані до закладів охорони здоров’я, навчальних або інших дитячих закладів можливий у супроводі керівника цього закладу або уповноваженої ним особи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *