Дитячий благодійний центр майже два роки підтримує родини переселенців із дітьми

Постав у перші дні відкритого російського вторгнення Благодійний фонд «Хрещатик-Сіті» і нині плідно працює на волонтерські ниві: допомога військовим, підтримка родин ВПО, програма підтримки вагітних жінок та переселенських родин з дітками віком до двох років.

Про те, як нині працює ця структура журналісту «City News» розповіла засновниця і очільниця Благодійного фонду «Хрещатик-Сіті» керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті», депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

– Благодійний фонд «Хрещатик-Сіті» почав працювати у перші дні відкритої російської агресії проти нашої Вітчизни. Черкаси фактично одразу перетворилось на місто волонтерської допомоги. Через обласний центр пролягав шлях на захід, яким тоді їхала величезна кількість людей. Покинути рідні місця їх змусили реальна загроза смерті через нещадні ворожі бомбардування, обстріли, а також нестерпні умови існування, викликані руйнуванням інфраструктури. Переселенці зупинялись у Черкасах на кілька днів, щоб перевести подих, відпочити і рушати далі у західні регіони, а  той і за кордон. Багато хто з них залишився на довше, поповнивши кількість населення на десятки тисяч осіб.

– Як виникла ідея втілити програму по підтримці вагітних жінок та родин з маленькими дітками?

– Ідею підказало життя. Працюючи із такими родинами, волонтери Фонду не могли не звернути увагу на те, що найтяжчі випробування впали на жінок, які перебували на крайніх термінах вагітності та родини із маленькими дітками. Благодійний фонд «Хрещатик-Сіті» започаткував програму підтримки родин ВПО з дітьми в червні 2022-го року. З того часу, на постійній основі отримують допомогу близько 150 родин які мусили евакуюватися, адже мешкали поблизу лінії фронту. Хочу зазначити, що з часу започаткування програми суттєво змінилися підходи співпраці нашого фонду з благодійниками.

– Що саме Ви маєте на увазі?

– Йдеться про роботу із благодійними організаціями у сенсі отримання гуманітарної допомоги у вигляді дитячого харчування, засобів гігієни для малюків, інших речей, необхідних для догляду за дітками. Якщо в 2022-му та на початку 2023-го років це здебільшого була допомога від іноземних партнерів з Італії, Німеччини, Польщі та Латвії. То зараз нам допомагають переважно локальні фонди (зокрема з таких міст як Львів, Ужгород). Також значну роль відіграють місцеві Черкаські підприємці. Єдине, що залишилось без змін – це принцип роботи нашого фонду.

– У чому він полягає?

– Ми не проводимо грошових зборів з людей. Взявши на себе відповідальність за забезпечення дітей ВПО необхідними речами, ми знаходимо підтримку в співпраці з нашими партнерами-благодійниками. В роботі нашого дитячого центру іноді трапляються випадки, коли, скажімо, закінчилось дитяче пюре, тоді ми з колегами- волонтерами купуємо його за власний кошт, щоб порадувати діток смачним та корисним.  Але нині ситуація така, що головним в суспільстві є питання підтримки ЗСУ і це логічно, адже це питання існування нашої країни. Тому закономірно, що більшу увагу приділяємо допомозі армії. Проте, попри всі складнощі наш фонд і надалі планує продовжувати забезпечення дітей необхідним, адже вони наше майбутнє.

Довідка «City News»

БО «БФ «Хрещатик Сіті» працює з початку нового вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті», депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Нині вказана волонтерська структура продовжує допомагати українській армії, працюючи у форматі запитів та опікується діяльністю Дитячого благодійного центру. На обслуговуванні БО «БФ «Хрещатик Сіті» зараз перебуває понад 150 переселенок та черкащанок, що потребують допомоги.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *