Черкащина потерпає від хвороби Лайма, якою людей заражають кліщі

На Черкащині зареєстрували велику кількість випадків захворювання на хворобу Лайма, збудників якої переномсять іксодні кліщі. Понад трнетину випадків мала місце у столиці краю.

Про це під час брифінгу журналістам повідомила заступниця  генерального директора Черкаського обласного центру контролю хвороб та профілактики МОЗ України Ольга Мізінова на брифінгу в медіацентрі ОВА.

– Іксодові кліщі переносники збудників понад 150 небезпечних інфекційних захворювань. Але з них найбільш характерна для Черкащини – це хвороба Лайма. Лише у минулому році на хворобу Лайма в області було зареєстровано 362 випадки. Такі випадки мали місце у 19 територіальних громадах Черкаського району, яких було 282, дев’яти громадах Звенигородського, семи Уманського і шести Золотоніського району. По місту Черкаси мали місце 140 випадків, що становить 39 відсотків від їх загальної кількості в області. Торік у порівнянні із показниками позаминулого року, зафіксовано зростання кількості випадків захворювання на 28 відсотків. Це досить великий відсоток – розповіла Ольга Мізінова.

Тенденція не з кращих спостерігається і цьогоріч.

– У поточному році на Черкащині вже виявили 15 випадків Лайм-бореліозу, які мали місце у Черкасах та Каневі. Ці хворі були інфіковані восени минулого року, – додала вона.

Зі слів Ольги Мізінової напади кліщів зазвичай відбуваються у лісі, однак таке може траплятись і парках, скверах, газонах та на присадибних ділянках домоволодінь. Кліщі можуть знаходитись на висоті 20 – 60 см від землі. Тобто у траві та на невисоких кущах.

Фахівці обласного центру контролю хвороб та профілактики  постійно відстежують об’єкти довкілля на природну інфікованість бореліями. Цьогоріч таких моніторингів уже провели понад 70.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *