Активізацію кібершахраїв, які полюють на особисті дані громадян, зафіксували черкаські правоохоронці

Поліція області зафіксувала посилення активності зловмисників щодо вчинення шахрайства з використання фішингових посилань. Найпорширеніші пастки, що їх розставляють  шахраї у віртуальному просторі – це пропозиція голосувати за що не-будь чи підписати ту чи іншу петицію. Мета шахрая – заволодіти особистими даними жертви і скористатись її акаунтами у злочинних цілях.

Про це на брифінгу повідомив старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Черкаській області ДКП НПУ Олег Паншутін.

– Інтернет-шахрайства залишаються найсерйознішою загрозою для сучасного суспільства в цифровому середовищі На Черкащині нині фіксують посилення активності зловмисників щодо вчинення шахрайства з використання фішингових посилань. Зокрема, на тематику голосування та підписання петицій, – розповів журналістам поліцейський.

За його словами в області зафіксовали понад 100 звернень громадян щодо  вчинення дій, пов’язаних із викраденням облікових записів користувачів месенджерів і соцмереж.  

– Працівниками нашого відділу зараз здійснюється супровід 166 кримінальних проваджень. Зокрема, щодо випадків шахрайства в онлайн-просторі, – зауважив Олег Паншутін. 

За для захисту громадян від злочинних посягань шахраїв поліція області проводить постійний моніторинг інтернету щоб своєчасно виявляти та блокувати фішингові посилання. 

– Для цього маємо ефективний напрацьований механізм. Нині  нашим департаментом кіберполіції знайдено та заблоковано вже 3090 таких посилань. Робота в цьому напрямі триває, – додав Олег Паншутін.

Також він нагадав, що в Україні діє проект з кіберзбезпеки «БРАМА», який створили для очищення інформаційного простору від російської пропаганди та дезінформації, знищення осередків незаконного поширення протиправного та забороненого контенту, шахрайства та булінгу серед неповнолітніх.

Довідка «City News»:

Фішингове посилання — це лінк, розміщений зловмисниками, який використовують для отримання конфіденційної інформації користувачів. Таке посилання на шахрайський сайт цілеспрямовано маскують під стандартне, щоб відвідувач вважав, що перейшов на відомий трастовий ресурс. Водночас користувач самостійно заповнює необхідні форми, надаючи шахраям особисті фінансові дані.

Фішингове посилання означає, що користувачів намагаються ввести в оману в шахрайських цілях, імітуючи посилання на авторитетний сайт. Цей вид інтернет-шахрайства успішно використовується для незаконного отримання логінів, паролів, номерів банківських карток та іншої особистої інформації користувачів. 

Фішинг отримав свою назву від англійського слова fishing, яке перекладається як риболовля. Адже недосвідчених інтернет-користувачів ловлять подібно до риби, на такі приманки, як вигідні акції, виграші в лотереях, індивідуальні спеціальні пропозиції та інші варіанти, що на перший погляд здаються, привабливими та цікавими.

Володимир Лимаренко-Полянський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *